Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

J. Naď o Štefánikovi: Na túto osobnosť nezabúdajú Slováci ani Francúzi

Na snímke ministerstva obrany Jaroslav Naď (OĽaNO) prichádza na 2. rokovanie vlády SR 14. apríla 2021 v Bratislave. Foto: TASR - Martin Baumann

Aj to podčiarkuje veľkosť odkazu generála Štefánika, dodal minister obrany SR Jaroslav Naď.

Paríž 8. októbra (TASR) - Minister obrany SR Jaroslav Naď si pri príležitosti návštevy Francúzska uctil odkaz generála Milana Rastislava Štefánika. TASR o tom v piatok informovala hovorkyňa MO SR Martina Kovaľ Kakaščíková.

"V novembri 1904 vystúpil Milan Rastislav Štefánik z vlaku práve tu, v Paríži. Okrem mála materiálnych vecí mal so sebou odvahu, húževnatosť, ambície a vôľu presadiť sa vo svetovej metropole vtedajšieho politického, vedeckého a kultúrneho diania," priblížil Naď Štefánikove začiatky vo Francúzsku šéf.

"Vďaka jeho neústupnosti, vôli a viere, že všetko je možné, stál na počiatku organizovaného boja Slovákov a Čechov o svojbytnosť v zahraničí – prvého československého zahraničného odboja," skonštatoval Naď.

Štefánikovu pamiatku si uctil pred observatóriom v Meudone, kde Štefánik pôsobil ako asistent známeho astrofyzika profesora Julesa Janssena, a tiež na námestí v Paríži, ktoré nesie generálovo meno.

Minister Naď tiež vyzdvihol, že na túto osobnosť slovenských dejín nezabúdajú Slováci ani Francúzi. "Aj to podčiarkuje veľkosť odkazu generála Štefánika," povedal Naď. Zároveň poďakoval radnici 16. obvodu Paríža a tiež mestu Meudon za starostlivosť a udržiavanie pamiatok na generála Štefánika.

Ako ocenenie udelil ich predstaviteľom Pamätné medaily k 75. výročiu Slovenského národného povstania a skončenia druhej svetovej vojny.