Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

Slovenský pľúcny ventilátor už vyše roka a pol pomáha v africkej Keni

Na snímke prenosný slovenský pľúcny ventilátor Q-VENTmini. Foto: TASR - Dano Veselský

Uplynulých päť týždňov strávil tím z univerzity zavádzaním prístroja v lokálnych podmienkach.

Bratislava 16. mája (TASR) - Slovenský vynález z Univerzity Komenského v Bratislave - pľúcny ventilátor Q-VENT mini už vyše roka a pol pomáha v Keni pacientom s respiračným zlyhávaním. TASR o tom informovala hovorkyňa univerzity Lenka Miller.

"Pľúcny ventilátor v Keni pomáha pacientom, ktorí potrebujú oxygenoterpiu. Rovnako je využiteľný pri transporte pacientov zo vzdialenejších oblastí do spádových alebo centrálnych nemocníc. Od prvotného zavádzania prístroja v septembri 2021 existuje už tretia vylepšená verzia núdzového ventilátora," ozrejmila hovorkyňa.

Uplynulých päť týždňov strávil tím z univerzity zavádzaním prístroja v lokálnych podmienkach. "Pri implementácii prístroja je kľúčové vycestovať priamo do terénu a spoznať skutočné podmienky a potreby lokálnej komunity, kde je doslova nutné šiť pomoc na mieru," hovorí vedec Samuel Furka z Prírodovedeckej fakulty UK.

Ďalší člen tímu Patrik Palacka z Lekárskej univerzity UK poukázal na to, že v odľahlých regiónoch Kene absentuje základné vybavenie zariadení a zdravotníckych pracovníkov vrátane lekárov. "Akýkoľvek inovatívny prístroj môže významným spôsobom zlepšiť dostupnosť zdravotnej starostlivosti," skonštatoval.