Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

Slovenský podkúvačský cech chce zvýšiť odbornosť podkúvačov

Na archívnej snímke z 21. decembra 2014 kováčsky majster Aleksander Marcin Czernesli predvádza návštevníkom výrobu podkovy pre šťastie na vianočných trhoch v Starom meste vo Varšave. Foto: TASR/AP

Slovenský podkúvačský cech vznikol v roku 2015. Jeho hlavným cieľom je spojiť ľudí, ktorí sa zaoberajú starostlivosťou o kopytá a vzdelávaním skvalitniť ich prácu a poskytované služby.

Topoľčianky 25. februára (TASR) – Na zvýšenie odbornosti členov Slovenského podkúvačského cechu bol zameraný seminár na úpravu bosého kopyta, ktorý sa uskutočnil v priestoroch Národného žrebčína v Topoľčiankach. Podľa slov jedného zo zakladajúcich členov organizácie Jána Kurtíka medzi dlhodobými cieľmi cechu je podmieniť profesionálnu starostlivosť o kopytá koní odborným vzdelaním. V krajinách ako Anglicko alebo Švajčiarsko takéto školy či odbory na školách existujú a majú niekoľkoročnú tradíciu.

Na Slovensku takéto vzdelávanie funguje na Univerzite veterinárneho lekárstva v Košiciach, ale len formou dvadsaťdňového kurzu. Cieľom Slovenského podkúvačského cechu je dosiahnuť, aby sa predmet podkúvanie a starostlivosť o kopytá stal súčasťou hipologických odborov stredných škôl. "Je to beh na dlhé trate. Veríme, že sa to podarí postupne zrealizovať a do budúcnosti sa tým zabezpečí vyššia odbornosť podkúvačského remesla," skonštatoval Kurtík.

Slovenský podkúvačský cech vznikol v roku 2015. Jeho hlavným cieľom je spojiť ľudí, ktorí sa zaoberajú starostlivosťou o kopytá a vzdelávaním skvalitniť ich prácu a poskytované služby. Vzdelávanie je organizované prostredníctvom rôznych seminárov, workshopov nielen na Slovensku, ale aj v okolitých zahraničných krajinách. Okrem profesionálnych podkúvačov združuje cech aj amatérov a sympatizantov.