Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Slovenský a poľský prezident sa stretli vo Vysokých Tatrách

Na snímke prezident Slovenskej republiky Andrej Kiska (tretí zľava) v rozhovore s prezidentom Poľskej republiky Andrzejom Dudom (druhý sprava) v spoločnosti svojich dcér Natálie Kiskovej (druhá zľava) a Kingy Dudovej (vpravo) počas nástupu na kabínkovú lanovku v lyžiarskom stredisku v Tatranskej Lomnici vo Vysokých Tatrách 28. februára 2016. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Išlo v poradí už o štvrté spoločné stretnutie, počas ktorého diskutovali aj o prepojení oboch krajín.

Tatranská Lomnica 28. februára (TASR) - Spojenie Krakova s Popradom rýchlostnou cestou alebo prepojenie Zakopaného so Štrbským Plesom cez tunel. Aj takéto myšlienky vznikli pri spoločnom stretnutí slovenského prezidenta Andreja Kisku s poľským prezidentom Andrzejom Dudom počas tohto víkendu (27.- 28.2.) vo Vysokých Tatrách.

Išlo v poradí už o štvrté spoločné stretnutie. "Strávili sme spolu desať hodín a diskutovali sme o situácii nielen v našich krajinách, ale aj v Európe a vo svete. Rozprávali sme o spoločných vzťahoch v našej krajine," uviedol prezident Slovenskej republiky. Potvrdil, že obaja sa zhodli na tom, že jednou zo základných vecí, ktoré je potrebné zlepšiť je spojenie krajín, ako napríklad spojenie Krakova s Popradom kvalitnou cestou. "Diskutovali sme o možnosti vytvorenia tunelového spojenia pre železničné spojenie medzi Zakopanym a Štrbským Plesom. Treba zdôrazniť, že v niektorých turistických rezortoch sa nachádza aj viac ako 50 % turistov práve z Poľska," doplnil Kiska. Podobne ako slovenský prezident, tak aj Duda zdôraznil potrebu prepojenia medzi oboma krajinami. Je to téma, ktorá je spojená s výstavbou diaľnic, rýchlostných ciest a železničnej dopravy.



Kiska počas tlačovej konferencie uviedol, že Poľsko bude v júli tohto roku hostiť summit NATO. Podľa poľského prezidenta Dudu bude tento summit miestom, kde sa bude rozhodovať o dôležitých veciach. Počas stretnutia sa okrem budovania infraštruktúry medzi krajinami obaja prezidenti vyjadrili aj k problému s migráciou. "Zhodli sme sa, že si želáme, aby Európa zvládla migračnú vlnu jednotná a želáme si, aby sme mali fungujúci schengenský priestor. Je logické, že jeho prípadný rozpad by neodstránil príčinu utečeneckej vlny a mal by špeciálne na Slovensko devastujúci dopad," povedal slovenský prezident. Podľa poľského prezidenta je dôležité, aby schengenská zóna bola udržaná a Európska únia urobila všetko pre to, aby sa to zvládlo. "Chceme, aby sa ľudia v EÚ cítili slobodne," povedal Duda.

Obaja prezidenti tiež zastávajú názor, že pre Slovensko a Poľsko je Ukrajina dôležitým susedom a všetky európske krajiny by mali uvažovať o tom, ako jej pomôcť. "Nemôžeme sa jej venovať len v rámci jednej kampane, ale musíme venovať tejto téme ustavičnú pozornosť," upozornil Kiska.