Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 21. september 2024Meniny má Matúš
< sekcia Slovensko

Slovenský skauting pomáha v čase vojny na Ukrajine

Skautka so skautskou šatkou na krku, foto z archívu. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Dobrovoľníci pomáhajú s koordináciou na slovensko-ukrajinských hraniciach a v táboroch.

Bratislava 3. marca (TASR) - Slovenský skauting obnovil iniciatívu Skautská služba s cieľom pomáhať v čase vojny na Ukrajine. Dobrovoľníkov posiela aj do terénu, kde sa zameriavajú na program pre ukrajinské deti v núdzových táboroch. TASR o tom informovala Lucia Tóthová z ústredia Slovenského skautingu.

Iniciatíva organizuje a usmerňuje dobrovoľnícke aktivity skautov zamerané na zmiernenie vplyvu kríz, na pomoc ľuďom v núdzi a na prevenciu predvídateľných kríz. "Chceme pomôcť a podporiť už vymyslené a fungujúce aktivity. V tejto súvislosti Slovenský skauting nadviazal spoluprácu s organizáciami Kto pomôže Ukrajine a Človek v ohrození," uviedla Tóthová.

Dobrovoľníci pomáhajú s koordináciou na slovensko-ukrajinských hraniciach a v táboroch. "V súčasnosti sa dobrovoľníci nachádzajú na hraničných priechodoch Vyšné Nemecké, Ubľa a v táboroch v Humennom a vo Vranove nad Topľou. Na lokálnej úrovni pomáhajú nižšie organizačné zložky v mestách a obciach naprieč celým Slovenskom s triedením materiálnych zbierok a ich logistikou, poskytovaním krízového ubytovania pre ľudí z Ukrajiny v skautských priestoroch klubovní, chát a podobne. Východoslovenská skautská oblasť je v úzkom kontakte s ukrajinskými skautmi," doplnila Tóthová.

Skauti zo Spišskej Novej Vsi odovzdali vo Vyšnom Nemeckom dve dodávky plné zdravotníckeho materiálu, potravín, hygienických potrieb a ďalších pomôcok. Slovenský skauting dočasne vytvoril vysunuté pracovné pôsobisko v obci Juskova Voľa. Bude tak môcť bližšie monitorovať situáciu na hraničných priechodoch a v táboroch a pružne reagovať na danú situáciu a potreby dobrovoľníkov.

"Rozhodli sme sa využiť znalosti z oblasti výchovy a programu pre deti a mládež a poskytnúť ich priamo ukrajinským deťom v táboroch. Tvoríme jednoduché aktivity a hry s cieľom tieto deti zabaviť a vytrhnúť ich z myšlienok na aktuálnu situáciu v ich krajine," informovala Tóthová.