Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Slovenský štít preveril aj pripravenosť na hybridný spôsob boja

Ilustračná snímka. Foto: TASR Erika Ďurčová

V rámci cvičenia vznikla webová stránka, ktorej cieľom bolo preveriť rýchlosť detekcie a schopnosť reakcie bezpečnostných a spravodajských zložiek SR.

Bratislava 30. júna (TASR) - Tohtoročné medzinárodné vojenské cvičenie Slovenský štít preverilo okrem schopnosti Ozbrojených síl SR čeliť klasickým vojenským hrozbám aj pripravenosť Slovenskej republiky efektívne čeliť hybridnému spôsobu vedenia bojovej činnosti. TASR o tom informovala hovorkyňa Ministerstva obrany (MO) SR Martina Kovaľ Kakaščíková.

V rámci cvičenia vznikla webová stránka, ktorá mala pôsobiť ako oficiálna stránka Slovenského štítu. "Jej súčasťou však boli technické a vojensko-odborné znaky spochybňujúce jej autentickosť. Na stránke bol zároveň cielene zverejňovaný text, ktorého naratív prechádzal postupne od poskytovania všeobecných informácií o cvičení k spochybňovaniu cvičenia Slovenský štít 2021, ukotvenia Slovenskej republiky v Severoatlantickej aliancii, ako aj významu kolektívnej obrany," priblížila hovorkyňa.

Cieľom webovej stránky bolo preveriť rýchlosť detekcie a schopnosť reakcie bezpečnostných a spravodajských zložiek SR. "Webová stránka bola zachytená a v nadväznosti na to boli prijaté príslušné opatrenia. Cvičenie Slovenský štít 2021 týmto potvrdilo pripravenosť a schopnosť príslušných bezpečnostných a spravodajských zložiek Slovenskej republiky včasne detegovať a uskutočniť primeranú reakciu na hybridné hrozby na národnej úrovni," skonštatovala Kovaľ Kakaščíková.