Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Slovenským hradom pomôžu dobrovoľníci zo zahraničia

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Milan Kapusta

Dobrovoľníci pomôžu s renováciou hradov v Brekove, Šebeši a v Uhrovci.

Bratislava 28. júna (TASR) - Pri obnove hradov prídu na Slovensko pomáhať dobrovoľníci z celého sveta 26. rok. Tentoraz ich bude 68, konkrétne z Brazílie, Dánska, Taiwanu, Nemecka, Talianska, Turecka a iných krajín na ôsmich medzinárodných dobrovoľníckych táboroch (workcampoch). Za organizátorov z občianskeho združenia Inex Slovakia o tom informovala Miroslava Zváčová.

Dobrovoľníci pomôžu s renováciou hradov v Brekove, Šebeši a v Uhrovci. "Pripravia zábavné voľnočasové aktivity a výlety pre ľudí s postihnutím v DSS Integra v Bratislave, OZ Barlička v Prešove či pre deti v Šuranoch. Pomoc potrebuje aj dedinka Slatinka pri Zvolene, kde sa budú realizovať najmä environmentálne práce. Tí, ktorí sa radi starajú o zvieratá, ocenia workcamp v Zlatnej na Ostrove," uviedla Miroslava Zváčová. Na každom tábore sa uskutoční podujatie „Hody kultúr“. Na účastníkov čakajú prezentácie krajín a kultúr dobrovoľníkov.

Prvý medzinárodný dobrovoľnícky tábor (workcamp) sa uskutočnil po skončení prvej svetovej vojny.

"Tábory trvajú jeden až tri týždne a ročne sa ich zúčastní 14.000 dobrovoľníkov, ktorí vycestujú a pomôžu bez nároku na mzdu. Odmenou sú im nové priateľstvá, zlepšenie sa v cudzom jazyku, stávajú sa samostatnejší, tolerantnejší, flexibilnejší a otvorenejší novým výzvam," dodala Zváčová.