Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

SLOVES odmieta novelu štátnej služby i prepúšťanie

Na snímke predsedníčka Slovenského odborového zväzu verejnej správy a kultúry SLOVES Milena Rácová, foto z archívu. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Obavy zväzu podľa slov jeho predsedníčky súvisia s tým, že novelou sa upravujú aj podmienky v platových triedach sedem až osem, pričom sa dopĺňa potreba odbornej praxe.

Bratislava 12. októbra (TASR) - Slovenský odborový zväz verejnej správy a kultúry (SLOVES) odmieta novelu zákona o štátnej službe i plošné znižovanie počtu zamestnancov verejnej správy o desať percent. Podporuje preto výzvu Konfederácie odborových zväzov (KOZ) SR a apel na prezidentku SR Zuzanu Čaputovú, aby príslušné právne predpisy nepodpísala. Informovali o tom predsedníčka zväzu Milena Rácová a hovorkyňa KOZ Martina Nemethová.

"Vláda SR svojím postupom poprela všetky záväzky, ktoré deklarovala pri svojom nástupe v programovom vyhlásení," skonštatovala Rácová. Novela zákona o štátnej službe podľa nej nemá nič spoločné so sľubovanou transparentnosťou a etikou. Odborári hovoria o destabilizácii a znižovaní úrovne vzdelania štátnych zamestnancov. "SLOVES za svojej existencie nikdy nesúhlasil s takou právnou úpravou, aby mohol byť ktorýkoľvek zamestnanec odvolaný bez uvedenia dôvodu, respektíve bez uvedenia dôvodu by aj s ním mohol byť skončený pracovný, respektíve štátnozamestnanecký pomer," podotkla Rácová.

Obavy zväzu podľa slov jeho predsedníčky súvisia s tým, že novelou sa upravujú aj podmienky v platových triedach sedem až osem, pričom sa dopĺňa potreba odbornej praxe. Rácová podotkla, že prax nemôže nahradiť stupeň vzdelanostnej úrovne doteraz požadovanej na tri najvyššie funkcie v štátnej službe.

SLOVES tiež namieta znižovanie počtu zamestnancov verejnej správy. Rácová síce rozumie snahe zmierniť dôsledky pandémie, pýta sa však, či je namieste šetriť prepúšťaním. Kritizuje, že k rozhodnutiu došlo bez dialógu so zástupcami zamestnancov. "Okresné úrady totiž dostali počty zamestnancov, ktorí majú byť prepustení bez toho, aby takýto postup bol vopred prerokovaný s odbormi, čo považujeme za bezprecedentné narušenie sociálneho dialógu a sociálneho zmieru," podotkla s tým, že trvajú na diskusii pri závažných zásahoch do rodinného apracovného života zamestnancov.

SLOVES sa tak pridal k otvorenému listu prezidenta KOZ SR Mariána Magdoška a k jeho apelu na prezidentku SR, aby novelu zákona o štátnej službe a súvisiace právne predpisy nepodpísala.

Novelu zákona o štátnej službe schválila Národná rada SR minulý týždeň. Posilnia sa ňou právomoci generálneho tajomníka služobného úradu vo vzťahu k vedúcim zamestnancom. Po novom bude môcť so súhlasom štatutárneho orgánu aj bez uvedenia dôvodu odvolať z funkcie vedúceho zamestnanca, ktorého priamo riadi. Obdobne sa posilnia aj právomoci ministra vnútra vo vzťahu k policajtom, ktorí sú ustanovení na funkciu nadriadeného.