Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Heger v predvečer summitu potvrdil, že SR podporuje rozširovanie EÚ

Na snímke predseda vlády SR Eduard Heger prichádza na neformálnu večeru lídrov EÚ pred stredajším summitom krajín EÚ a západného Balkánu v slovinskom mestečku Brdo pri Kranju v utorok 5. októbra 2021. Foto: TASR – Jaroslav Novák

Heger by sa na Slovensko mal vrátiť v stredu popoludní.

Ľubľana 5. októbra (TASR) – Predseda vlády SR Eduard Heger v predvečer summitu krajín EÚ a západného Balkánu v Slovinsku opäť potvrdil, že Slovensko podporuje rozširovanie eurobloku o ďalšie štáty.



„Sme za to, aby sa pokračovalo v rozširovaní, tento postoj máme dlhodobo a budeme ho prezentovať aj dnes," povedal Heger po príchode na zámok Brdo pri Kranju, kde sa v predvečer summitu konala neformálna večera lídrov EÚ.

Heger na večeru prišiel z koordinačného stretnutia premiérov krajín V4, ktoré sa tento raz uskutočnilo v zastupiteľskom úrade Maďarska v Ľubľane. Témou ich rozhovorov bol podľa slovenského premiéra najmä západný Balkán.

Český premiér Andrej Babiš na svojom účte na Twitteri informoval, že lídri V4 sa v Ľubľane rozprávali o „rastúcich cenách energií a ďalších aktuálnych témach."

Účastníci summitu krajín EÚ a západného Balkánu budú diskutovať v priebehu stredy o posilnení regionálnej spolupráce, ako aj o sociálno-ekonomickej obnove regiónu v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu. Témou summitu bude aj Hospodársky a investičný plán pre západný Balkán, ktorého cieľom je dlhodobo podporovať oživenie hospodárstva v regióne a urýchliť jeho ekologickú a digitálnu transformáciu.

Summit sa koná z iniciatívy slovinského predsedníctva v Rade EÚ, ktoré sa začalo 1. júla. Heger by sa na Slovensko mal vrátiť v stredu popoludní.