Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Slovensko

SME: Najvyšší súd zrušil Harabinovi odškodné 150-tisíc za Sadikiho

Štefan Harabin Foto: TASR/Michal Svítok

Prokuratúra zatiaľ nemusí platiť Štefanovi Harabinovi za to, že Dobroslav Trnka potvrdil prepis telefonátu.

Bratislava 19. novembra (Teraz.sk) - Najvyšší súd zrušil verdikt Krajského súdu v Bratislave, ktorý priznal Štefanovi Harabinovi odškodné 150-­tisíc eur v kauze Baki Sadiki. Píše to portál sme.sk.

Denník na portáli pripomína, že odškodné Harabin vysúdil vlani od Generálnej prokuratúry za to, že jej bývalý šéf Dobroslav Trnka nepriamo potvrdil pravosť prepisu údajného rozhovoru s drogovým dílerom Sadikim. Krajský súd verdikt vyniesol vlani v septembri.

Generálna prokuratúra však odmietla sumu vyplatiť a podala mimoriadne dovolanie na Najvyšší súd. Dovolanie podal aj Harabin. „Rozsudok Krajského súdu v Bratislave bol zrušený a vec mu bola vrátená na ďalšie konanie,“ oznámila v stredu podľa portálu sme.sk kancelária Najvyššieho súdu.

Súd rozhodoval na neverejnom zasadnutí. Zdôvodnenie teda bude známe až po písomnom vyhotovení verdiktu.

Generálna prokuratúra o rozhodnutí súdu nevedela a tak sa zatiaľ nechce vyjadrovať.

Harabin, ktorý je teraz na Najvyššom súde šéfom trestného kolégia, na žiadosť o stanovisko poslanú mailom podľa portálu sme.sk do ich redakčnej uzávierky nereagoval.

V súčasnosti Harabin kandiduje na post člena Súdnej rady. Voľba, v ktorej rozhodnú samotní sudcovia, je naplánovaná na budúci týždeň.

Údajný prepis telefonátu bol z roku 1994. V roku 2008 ho opozičný poslanec Daniel Lipšic použil ako argument pri odvolávaní Harabina z postu ministra spravodlivosti za HZDS. Harabin označil prepis za podvrh.

Žalobu podal po tom, ako Trnka pripustil, že dokument bol súčasťou dohľadového spisu v Sadikiho kauze.