Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Slovensko

Nemci predali podiel v Petit Presse, vedenie denníka Sme končí

Foto:

Informáciu priniesol spravodajský server Stratégie.sk. Podľa TASR šéfredaktor denníka Matúš Kostolný a jeho štyria zástupcovia už podali výpoveď.

Bratislava 14. októbra (Teraz.sk) - Vydavateľ denníka Sme má nového 50-percentného spolumajiteľa. Stala sa ním dcérska spoločnosť agentúry SITA, pričom obchod podľa medializovaných informácií financuje skupina Penta. Informáciu priniesol spravodajský server Stratégie, ktorý čaká na oficiálne vyjadrenie, ktoré má prísť v najbližších minútach.

Svoj 50-percentný podiel vo vydavateľstve Petit Press predala nemecká spoločnosť Rheinisch-Bergische Verlagsgesellschaft. Druhá polovica ostáva u pôvodného majiteľa, teda v rukách Prvej slovenskej investičnej skupine Petra Vajdu.

Redakciu denníka Sme podľa servera Stratégie čakajú zmeny. Už koncom týždňa totiž šéfredaktor Matúš Kostolný, jeho zástupcovia Tomáš Bella, Konštantín Čikovský, Lukáš Fila, Juraj Javorský a ďalší redaktori v otvorenom liste pohrozili, že ak príde Penta, dajú výpoveď. "Väčšina redakcie informovala nemeckú mediálnu spoločnosť Rheinisch-Bergische Verlagsgesellschaft, že nemieni pracovať v tomto denníku, ak do vydavateľstva Petit Press vstúpi cez agentúru SITA investičná skupina Penta," uviedli v liste, z ktorého citujú Stratégie. A to sa teraz fakticky stalo. Kostolný a všetci jeho zástupcovia Bella, Čikovský, Fila aj Javorský potvrdili, že v Sme končia a zakladajú nový denník. "Zo Sme odchádzame a pokúsime sa vytvoriť nové médium," uvádzajú na webe opentat.sk.

Na snímke partner investičnej skupiny Penta Jaroslav Haščák
Foto: TASR/Martin Baumann


Partner skupiny Penta Jaroslav Haščák podľa Stratégií v podstate potvrdil, že s tým počíta: "Šéfredaktor Sme a tím jeho ľudí sa rozhodli ísť vlastnou cestou a pravdepodobne sa pokúsia vytvoriť konkurenciu súčasným médiám Petit Pressu, či iným mediálnym vydavateľstvám na Slovensku," uviedol v rozsiahlej odpovedi. "Nie je to o hodnotách, ale o dotknutej hrdosti a egu."

Ďalšie informácie o transakcii sa dočítate TU.

TASR: Šéfredaktor SME dal výpoveď

Denník Sme momentálne nemá svojho šéfredaktora. Jeho doterajší šéf Matúš Kostolný podal výpoveď spolu so svojimi štyrmi zástupcami. Reagoval tak na vstup agentúry Sita, za ktorou je finančná skupina Penta, do vydavateľstva Petit Press.

Kostolný TASR potvrdil odchod z denníka. Spolu s ním noviny opúšťajú zástupcovia Tomáš Bella, Lukáš Fila, Konštantín Čikovský a Juraj Javorský. Ako uviedol Kostolný, vydavateľovi oznámil, že od dnešného dňa nie je šéfredaktorom.

„Neodchádza sa mi odtiaľto ani náhodou ľahko a nepískam si pritom. Pre mňa to je hrozne zložité a komplikované rozhodnutie,“ vysvetlil doterajší šéfredaktor, ktorý v denníku strávil 20 rokov a podľa jeho slov sa do poslednej chvíle koncentroval na to, aby v ňom mohol zostať.

Kostolný zopakoval dôvod svojho odchodu, ktorý už predtým verejne deklaroval. Vstup finančnej skupiny Penta považuje za ohrozenie nezávislej a slobodnej novinárčiny, na ktorú bol v denníku Sme zvyknutý. Spolu so svojimi zástupcami dnes na webe oznámil, že založia nový nezávislý denník.

„Považujeme za logické, že sa pokúsime založiť nejaký nový projekt, pretože sa nám zdá, že na Slovensku v tomto momente bude chýbať priestor pre slobodnú a nezávislú žurnalistiku,“ vysvetlil.

Minulotýždňový otvorený list Kostolného, v ktorom sa hovorí o odchode z denníka Sme v prípade vstupu Penty do vydavateľstva Petit Press, podpísalo viac ako 60 členov redakcie denníka. Kostolný nevedel uviesť, či svoj verejný záväzok naplnia a podajú rovnako výpovede. „Je to na ich slobodnom rozhodnutí, neviem za nich odpovedať,“ vysvetlil.