Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Sme rodina: Prorodinné opatrenia v minulosti predložilo aj naše hnutie

Na snímke Petra Krištúfková z hnutia Sme rodina. Foto: TASR - Martin Baumann

Prorodinné opatrenia, ktoré v sobotu predstavil predseda strany Smer-SD Robert Fico, považuje hnutie za vykrádanie.

Bratislava 8. decembra (TASR) - Návrh na zvýšenie rodičovského príspevku, vymáhanie výživného a príspevok na začiatku školského roka už v minulosti predkladalo v parlamente aj hnutie Sme rodina. Prorodinné opatrenia, ktoré v sobotu predstavil predseda strany Smer-SD Robert Fico, považuje hnutie za vykrádanie. Informovala o tom poslankyňa Národnej rady SR Petra Krištúfková (Sme rodina).

"Štyrikrát sme predložili návrh úpravy zákona o náhradnom výživnom. Jeho hlavným cieľom bolo odbremeniť matky od vymáhania výživného. Ďalšie naše úpravy sa týkali výšky náhradného výživného a zrušenia obmedzenia výškou príjmu," konštatovala Krištúfková.

Doplnila, že príspevok na začiatku školského roka, ktorý v sobotu predstavil Smer-SD, nepovažujú za "systémovú podporu", keďže sa týka len prvákov. "My sme chceli podporiť príspevkom všetky rodiny s deťmi, ktoré chodia do školy," ozrejmila. V okolitých krajinách je podľa jej slov štandardom, že príspevky narastajú so zvyšujúcim sa vekom detí, pretože rovnako narastajú aj náklady na dieťa.

Smer-SD chce v rámci balíka prorodinných opatrení pomôcť matkám, ktorým muži neplatia výživné. Platiť by im mal štát, ktorý by zároveň prevzal za seba zodpovednosť voči neplatičovi v podobe právnych krokov. Rodičom prváčikov by strana chcela ponúknuť stoeurový príspevok na základné školské potreby.

Hovorí aj o predĺžení obdobia poberania materskej na rok a jej započítavaní do dôchodku. V hre je tiež možnosť razantne zvýšiť rodičovský príspevok, ak by sa materská nepredĺžila. Okrem toho Smer-SD mieni tiež znížiť daň z pridanej hodnoty na základné potreby pre narodené dieťa. "Ideálna by bola nulová sadzba," povedal predseda Smeru-SD Robert Fico vo svojom úvodnom prejave na straníckom sneme v Trenčíne.