Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Sme rodina vníma posun pri rokovaniach vlády s LOZ,verí, že sa dohodnú

Na snímke predseda NRSR Boris Kollár (Sme rodina) počas hlasovania na 72. schôdzi NRSR o odvolaní ministra financií SR Igora Matoviča (OĽaNO) v Bratislave 4. októbra 2022. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Hnutie Sme rodina začiatkom týždňa žiadalo, aby sa kríza v zdravotníctve uzavrela do konca týždňa.

Bratislava 18. novembra (TASR) - Hnutie Sme rodina vníma obojstranný posun v rokovaniach vlády s Lekárskym odborovým združením (LOZ). Verí, že v najbližších dňoch dôjde k dohode. Hnutie to uviedlo v reakcii na stredajšie (16. 11.) rokovanie na Úrade vlády SR. Stanovisko pre TASR poskytli z tlačového oddelenia hnutia.

"Zatiaľ vnímame, že obe strany deklarovali posun v jednotlivých stanoviskách, a veríme, že v najbližších dňoch príde k dohode," uviedlo Sme rodina.

Šéf lekárskych odborárov Peter Visolajský po stredajšom rokovaní povedal, že síce k dohode nedošlo, blížia sa k nej. Minister financií Igor Matovič (OĽANO) informoval o dodatočnej ponuke na zvýšenie platov lekárov v nemocniciach.

Mzdy by sa tak mohli v budúcom roku zvýšiť nielen neatestovaným, ale aj atestovaným lekárom. Pri nich by mal koeficient minimálnej mzdy stúpnuť z 2,3- na 2,5-násobok priemernej mzdy. Ich platy by sa mali zároveň odvíjať aj od odpracovaných rokov. Ďalšie stretnutie má byť v pondelok 21. novembra.

Hnutie Sme rodina začiatkom týždňa žiadalo, aby sa kríza v zdravotníctve uzavrela do konca týždňa. Z vyjadrení predsedu Borisa Kollára vyplýva, že by jeho hnutie mohlo odísť z vlády, ak sa kríza nevyrieši. Nechce byť totiž vo vláde, ktorá zaviní rozvrat zdravotníctva.

Začiatkom októbra malo podať hromadné výpovede vyše 2100 lekárov z 31 slovenských nemocníc. Lekárski odborári výpovede vysvetlili nesúhlasom s aktuálnymi podmienkami v systéme. Trvajú na splnení ôsmich požiadaviek, ktoré navrhli na zlepšenie situácie v sektore.