Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Sme rodina za reformu súdov a nemocníc nezahlasuje

Na archívnej snímke predseda NRSR Boris Kollár. Foto: TASR Jaroslav Novák

Keď nás chcú za to vyhodiť, pokojne, ja odídem, povedal Kollár na margo vládnej koalície.

Vranov nad Topľou 11. októbra (TASR) – Hnutie Sme rodina nepodporí reformu nemocníc a súdov v aktuálnej podobe, a to ani v prípade, ak by to malo znamenať odchod z vládnej koalície. Uviedol to v pondelok predseda hnutia a zároveň predseda Národnej rady (NR) SR Boris Kollár na brífingu vo Vranove nad Topľou po stretnutí v tamojšej nemocnici. Stretnutiu so zamestnancami súdu mala podľa neho zabrániť ministerka spravodlivosti Mária Kolíková

"Keď nás chcú za to vyhodiť, pokojne, ja odídem," povedal Kollár. Poukázal na programové vyhlásenie vlády, ktoré hovorí o podpore vyľudňovaných regiónov. "Ja nevidím horší krok, ako vyľudniť tieto regióny cez rušenie súdov, cez rušenie nemocníc. Veď toto sú najväčší zamestnávatelia," pripomenul.

Ani na reformu súdov v podobe, v akej ju prezentuje rezort spravodlivosti, Sme rodina nevidí reálne dôvody. V prípade zlúčenia okresného súdu vo Vranove s humenským sa podľa Kollára nedá hovoriť o "popretŕhaní väzieb". Poslanec NR SR Peter Pčolinský tiež poukazuje na ekonomickú neefektivitu, keďže tri budovy vranovského súdu podstúpili nedávno rekonštrukciu, objekt humenského si opravu vyžaduje a pre fungovanie oboch je nepostačujúci. Vidí za tým realitný biznis s nehnuteľnosťami.

Pčolinský tvrdí, že vranovský súd mal podľa vyjadrenia Kolíkovej, "zmiznúť" zo súdnej mapy na základe politického tlaku inej koaličnej strany. Podľa Kollára dostali zase zamestnanci vranovského okresného súdu od Kolíkovej príkaz nekomunikovať s ním.