Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Sme rodina nezaujala stanovisko k obrannej dohode, potrebuje odpovede

Na snímke predseda NR SR Boris Kollár (Sme rodina), foto z archívu. Foto: TASR - Jakub Kotian

Korčok deklaroval pripravenosť ďalej sa stretávať a rokovať s akýmkoľvek poslaneckým klubom. Dodal, že otázkam poslancov rozumie, pretože sa pýtajú to, čo zaujíma aj ľudí.

Bratislava 26. januára (TASR) - Hnutie Sme rodina a jeho poslanecký klub zaujme stanovisko k obrannej zmluve s USA až po zodpovedaní všetkých otázok. Pre TASR to uviedli z tlačového oddelenia hnutia. Klub Sme rodina sa k téme stretol s ministrami obrany Jaroslavom Naďom (OĽANO) a zahraničných vecí Ivanom Korčokom (nominant SaS) už v utorok (25. 1.).

"Stále prebiehajú pripomienky k tejto zmluve, niektoré otázky nám zodpovedali a niektoré ešte nie. Keď nám budú všetky zodpovedané, tak potom na našom klube zaujmeme stanovisko," uviedlo Sme rodina pre TASR.

Naď a Korčok diskusiu s klubom Sme rodina označili za vecnú a odbornú. "Boli tam otázky, ktoré sme jednoznačne vyvrátili," povedal minister obrany po utorňajšom rokovaní bezpečnostnej rady s tým, že sa venovali aj konkrétnym bodom zmluvy. Korčok deklaroval pripravenosť ďalej sa stretávať a rokovať s akýmkoľvek poslaneckým klubom. Dodal, že otázkam poslancov rozumie, pretože sa pýtajú to, čo zaujíma aj ľudí. Debatu preto považuje za legitímnu.

Uzavretie dohody o spolupráci v oblasti obrany s USA odsúhlasila vláda 12. januára. Po podpise dokumentu na základe splnomocnenia prezidentky ho musí ešte odobriť Národná rada SR. Potrebná je tiež ratifikácia prezidentkou. Zmluva by mala umožniť americkým ozbrojeným silám využívať vojenské letiská Malacky-Kuchyňa a Sliač, prípadne iné dohodnuté zariadenia a priestory. Predstavitelia vlády deklarovali, že dohoda neohrozuje suverenitu a zvrchovanosť SR. Prezidentka Zuzana Čaputová už avizovala, že zmluvu ratifikuje iba s interpretačnou doložkou, ktorú k nej pripravila.