Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Smer-SD podporuje legitimitu protestov

Protest proti vládnym opatreniam pred budovou Národnej rady (NR) SR v Bratislave 23. júla 2021. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Zástupcovia Smeru-SD i ĽSNS sa prihovorili davu, ktorý prišiel v piatok protestovať pred budovu NR SR. Občanom povedali, že novelu o očkovaní nepodporia.

Bratislava 23. júla (TASR) - Opozičný Smer-SD podporuje protesty občanov, ktorí vyjadrujú svoj názor legitímnym spôsobom. Vyhlásil to podpredseda Národnej rady (NR) SR Juraj Blanár (Smer-SD) s tým, že piatkový protest podporuje. Potvrdil, že poslanci Smeru-SD budú hlasovať proti návrhu novely, ktorá má umožniť zohľadňovanie očkovania. Mimoparlamentné strany Spolu a KDH protest pred budovou NR SR odsúdili.

"Ctím si každého občana, ktorý vyjadrí svoj názor legitímnym spôsobom," povedal Blanár novinárom. Vníma emocionálnu stránku protestov, hovorí, že tieto reakcie vyvolala vláda tým, že vytvára dve kategórie občanov, keď ich chce rozdeliť na na očkovaných a neočkovaných. Zástupcovia Smeru-SD i ĽSNS sa zároveň prihovorili davu, ktorý prišiel v piatok protestovať pred budovu NR SR. Občanom povedali, že novelu nepodporia.

Protest proti vládnym opatreniam pred budovou Národnej rady (NR) SR v Bratislave 23. júla 2021. Na snímke v popredí vpravo predseda ĽSNS Marian Kotleba a vľavo poslanec Ľuboš Blaha (Smer-SD).
Foto: TASR - Pavel Neubauer


KDH chápe nespokojnosť ľudí s niektorými krokmi vlády a parlamentu, no považuje za neprijateľné, aby sa nespokojnosť prejavovala porušovaním bezpečnostných pravidiel a zastrašovaním poslancov. "Rovnako považujeme za neprijateľné a nebezpečné, ak politici alebo iné verejne aktívne osoby svojimi nezodpovednými vyhláseniami nepokoje vyvolávajú. Žiadny problém nevyriešime eskaláciou napätia, potrebné sú naopak dialóg a rozvaha," skonštatovala hovorkyňa hnutia Lenka Halamová.



Strana Spolu hovorí, že aj demonštrácia má svoje pravidlá. "Odmietame vulgárne prejavy, výzvy k nerešpektovaniu nariadení a zákonov, či dokonca k násiliu," povedal hovorca Matej Bučko. Úlohou politikov je podľa Spolu upokojovať emócie, vysvetľovať a dodržiavať príkladne zákon. "My sme jednoznačne na strane zodpovedných – teda zaočkovaných občanov," dodal.



Mimoparlamentná SNS proti zásahu polície pred NR SR protestuje. Hovorí o "zneuctení" parlamentu. Predsedu parlamentu Borisa Kollára (Sme rodina) vyzýva, aby sa vzdal funkcie a demonštrantom sa ospravedlnil. "Je to hrubý zásah do práv občanov," konštatuje v stanovisku SNS. Strana zároveň odsudzuje akékoľvek prejavy násilia.



Protestujúci deklarujú, že priestor pred parlamentom nechcú opustiť a avizujú aj postavenie stanového tábora. Žiadajú, aby v parlamente nebola prijatá novela zákona, v rámci ktorej by sa malo pri tvorbe protipandemických opatrení prihliadať na digitálny COVID preukaz. Odmietajú očkovanie proti ochoreniu COVID-19.