Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

Smer pokladá opätovný návrh o 500 eurách za účelové obchádzanie zákona

Na archívnej snímke zľava podpredseda Smer-SD Ladislav Kamenický, predseda strany Smer-SD Robert Fico a podpredseda Smer-SD Richard Takáč. Foto: TASR - Jakub Kotian

Strana v reakcii pre TASR zároveň pripomenula, že nový návrh na 500 eur sa nemôže zaradiť do programu májovej schôdze, pretože ide o návrh v tej istej veci, v ktorej sa odmietol návrh vo februári.

Bratislava 30. marca (TASR) - Opätovné predloženie návrhu na odmenu 500 eur za účasť vo voľbách je účelovým obchádzaním zákona o rokovacom poriadku Národnej rady (NR) SR. Tvrdí to Smer-SD s tým, že ak by to robil každý poslanec, zrejme by to paralyzovalo fungovanie parlamentu.

Rokovací poriadok NR SR hovorí, že ak parlament návrh zákona neschválil, nový návrh zákona v tej istej veci možno podať najskôr o šesť mesiacov odo dňa neschválenia návrhu zákona. Líder OĽANO Igor Matovič predložil nový návrh ešte pred hlasovaním o pôvodnom návrhu. Smer-SD si myslí, že ide o účelový výklad, preto je takáto obštrukcia možná.

Strana v reakcii pre TASR zároveň pripomenula, že nový návrh na 500 eur sa nemôže zaradiť do programu májovej schôdze NR SR, pretože ide o návrh v tej istej veci, v ktorej sa odmietol návrh vo februári. Vtedy parlament neschválil odmenu za účasť vo voľbách vo forme zľavy desať percent z poplatkov štátu.

Predseda NR SR Boris Kollár (Sme rodina) už avizoval, že opätovný návrh na odmenu 500 eur zaradí na rokovanie ďalšej riadnej schôdze. Ide podľa neho o inú formu odmeny ako zľavu z poplatkov štátu.