Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Bezplatné zdravotníctvo podľa Novotného kvôli pokladniciam neexistuje

Viliam Novotný Foto: TASR/Štefan Puškáš

Návrh Smeru-SD o zavedení registračných pokladníc je podľa Novotného slov v rozpore s vyhlásením Róberta Fica o bezplatnom zdravotníctve.

Bratislava 23. októbra (TASR) - Vládny Smer-SD priznal, že bezplatné zdravotníctvo neexistuje, hoci dosiaľ tvrdil opak. Keby totiž bolo bezplatné, minister financií Peter Kažimír (Smer-SD) by nenavrhoval zaviesť do ambulancií registračné pokladnice. V závere siedmeho rokovacieho dňa 39. schôdze Národnej rady SR to vyhlásil Viliam Novotný z SDKÚ-DS.

"Čo chcú registrovať, keď je všetko bezplatné?" pýtal sa Novotný. Zároveň pripomínal vyhlásenia premiéra Roberta Fica (Smer-SD) o bezplatnom zdravotníctve, ako aj kritiku Dzurindovej vlády počas zavádzania "20-korunáčok". "Vyhlasoval, že zdravie nie je tovar," uviedol Novotný s tým, že po kritike dnes prichádza priznanie, že zdravotníctvo nie je bezplatné.

Novotný tvrdí, že nie je proti zavedeniu registračných pokladníc do ambulancií. "Chápem, že minister chce zaviesť registračné pokladnice, lebo príjmové bločky sa ťažko evidujú a sú tam daňové úniky," povedal. Zdôraznil však, že toto opatrenie nevyrieši "kardinálny problém", ktorým sú vysoké poplatky v ambulanciách.

Registračných pokladníc v súkromných ambulanciách sa zastal Daniel Duchoň zo Smeru-SD. "Máme veľa súkromných ambulancií, kde sú obraty oveľa väčšie, a tieto financie sú veľakrát mimo oficiálneho účtovníctva, čím dochádza k daňovým únikom. Preto vítam toto opatrenie a považujem zavedenie pokladníc do privátnych ambulancií za správnu vec," povedal.

Otázku pokladníc, aj virtuálnych, rieši novela zákona o dani z príjmov z dielne ministra Kažimíra, ktorá prináša zmeny v odpisovaní hmotného majetku či zavedenie cenových limitov napríklad na kúpu služobných vozidiel. Rezort financií chce novelou bojovať proti daňovým únikom.

Diskusia k právnej norme sa neskončila ani jej druhým dňom. Poslanci v nej budú pokračovať v piatok (24.10.), ale až po tom, ako prerokujú tajné správy o Vojenskom spravodajstve a Slovenskej informačnej službe. V piatok poslanci hlasovať nebudú. Dá sa preto predpokladať, že ich účasť na rokovaní nebude vysoká, ako tomu zvyčajne býva v dňoch, keď nehlasujú.