Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Smer-SD doručil prezidentke referendové otázky, očakáva jej vyjadrenie

Na snímke poslanec NR SR Robert Fico (Smer-SD), archívna snímka. Foto: TASR - Jakub Kotian

Na sociálnej sieti líder Smeru-SD zároveň vyzval hlavu štátu, aby rešpektovala a obhajovala vôľu ľudu.

Bratislava 28. októbra (TASR) - Poslanci Národnej rady (NR) SR za Smer-SD vo štvrtok doručili prezidentke SR Zuzane Čaputovej dve referendové otázky o predčasných parlamentných voľbách. Informoval o tom predseda opozičného Smeru-SD Robert Fico. Poslanci podľa jeho slov žiadajú prezidentku, aby sa verejne vyjadrila, či sa s navrhovanými otázkami opätovne obráti na Ústavný súd (ÚS) SR alebo umožní ľuďom vyjadriť svoj názor v referende. Prezidentka sa podľa slov svojho hovorcu Martina Strižinca bude obsahom listu zaoberať po návrate z pracovnej cesty.

Práve skoré voľby považuje Smer-SD za jedinú cestu, ako "vyviesť Slovensko z hlbokej krízy právneho a sociálneho štátu, demokracie a morálky". Na sociálnej sieti líder Smeru-SD zároveň vyzval hlavu štátu, aby rešpektovala a obhajovala vôľu ľudu.

Fico skonštatoval, že prezidentka sa nachádza "na rázcestí" a mala by si vybrať, na ktorú stranu sa postaví. Okrem iného jej vyčíta "účelové verejné vyjadrenia" i to, že mlčí a nekomentuje, "ako vláda obludne z dôvodu pytliactva odpočúva lídrov opozície a obhajcov".

"Môžem potvrdiť, že strana Smer-SD až dnes doručila do prezidentskej kancelárie list, ktorý avizovala už takmer pred dvoma týždňami. Jeho obsahom sa prezidentka bude zaoberať po návrate zo zahraničnej pracovnej cesty v Glasgowe, kde bude Slovensko reprezentovať na Klimatickej konferencii OSN," reagoval pre TASR hovorca prezidentky.