Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Smer-SD hovorí o hanebnom výsledku hlasovania o odvolávaní Mikulca

Na archívnej snímke zo 4. mája 2021 poslanci Národnej rady SR (NRSR), zľava Ladislav Kamenický a Dušan Jarjabek (obaja Smer-SD) počas rokovania 28. schôdze parlamentu. Foto: TASR - Jakub Kotian

Za Mikulcov odchod hlasovali okrem opozičných poslancov aj predseda poslaneckého klubu Sme rodina Peter Pčolinský a poslankyňa hnutia Adriana Pčolinská.

Bratislava 23. februára (TASR) - Opozičný Smer-SD považuje za hanebné, že minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) nezískal ani nadpolovičnú väčšinu poslancov Národnej rady (NR) SR pri hlasovaní o jeho odvolaní. Na zotrvanie vo funkcii to však stačilo, plénum ho v stredajšom hlasovaní neodvolalo.

"Je to na uterák. Navyše, nikto nevyvrátil ani jeden jediný argument z tohto megaškandálu v Národnej kriminálnej agentúre (NAKA), ktorý opozícia v súvislosti s odvolávaním ministra Mikulca uviedla," reagoval na výsledky hlasovania hovorca strany Smer-SD Ján Mažgút.
Na snímke sprava poslanci NR SR Robert Fico a Dušan Muňko (obidvaja Smer-SD) počas rokovania 58. schôdze Národnej rady SR, ktorej jediným bodom je vyslovenie nedôvery členovi vlády Slovenskej republiky Romanovi Mikulcovi (OĽaNO) poverenému riadením Ministerstva vnútra SR 23. februára 2022 v Bratislave.
Foto: TASR - Jakub Kotian

Za návrh na odvolanie Mikulca hlasovalo len 50 zo 126 prítomných poslancov. Proti bolo 62, zdržalo sa 13 zákonodarcov a jeden nehlasoval. Za Mikulcov odchod hlasovali okrem opozičných poslancov aj predseda poslaneckého klubu Sme rodina Peter Pčolinský a poslankyňa hnutia Adriana Pčolinská. Ostatní poslanci hnutia sa zdržali alebo neboli na hlasovaní prítomní.

Odvolávanie Mikulca inicioval Smer-SD s podporou nezaradených poslancov. Minister podľa predsedu Smeru-SD Roberta Fica riadil činnosť obvinených vyšetrovateľov NAKA, ktorí "spáchali trestný čin sabotáže, zneužívania právomoci verejného činiteľa, marenia spravodlivosti". Mikulec obvinenia odmietol.