Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Smer-SD: Kováčik je obeťou zneužívania trestného práva

Na snímke zľava podpredsedovia Smer-SD Ľuboš Blaha, Ladislav Kamenický, predseda Smer-SD Robert Fico a podpredseda Smer-SD Richard Takáč. Foto: TASR - Martin Baumann

Smer-SD tvrdí, že Kováčika usvedčujú udavači podozriví z najzávažnejšej trestnej činnosti, ktorí "chodia po slobode a ktorí za udávanie dostávajú rôzne výhody".

Bratislava 24. mája (TASR) - Bývalý špeciálny prokurátor Dušan Kováčik sa stal prvou obeťou zneužívania trestného práva na politické ciele. Tvrdí to opozičná strana Smer-SD. Rozsudok senátu Najvyššieho súdu (NS) SR spochybňuje napríklad tým, že Kováčika usvedčujú aj tzv. udavači.

"V strane Smer-SD vyvoláva rozsudok senátu 5T Najvyššieho súdu SR v prípade bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika obrovské pochybnosti. Ide o senát, ktorý je spájaný s početnými porušeniami ľudských práv," skonštatovala strana v stanovisku, ktoré TASR zaslal tlačový odbor.

Smer-SD tvrdí, že Kováčika usvedčujú udavači podozriví z najzávažnejšej trestnej činnosti, ktorí "chodia po slobode a ktorí za udávanie dostávajú rôzne výhody".

"Je neuveriteľné, že Najvyšší súd SR sa tak ponáhľal, že rozhodol bez toho, aby čakal na výsledky vyšetrovania manipulácii s trestnými konaniami, kde sa prešetrujú aj spomínaní udavači," dodala strana.

Bývalý špeciálny prokurátor ide do väzenia na osem rokov. V utorok o tom rozhodol Najvyšší súd (NS) SR. Uznal ho za vinného, že zobral úplatok 50.000 eur za intervenciu v prípade prepustenia Ľubomíra Kudličku, považovaného za bosa skupiny takáčovcov, z väzby. Odsúdili ho aj za vynášanie informácií zo spisov.