Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Smer-SD organizuje protest, následne chce opäť iniciovať referendum

Na archívnej snímke poslanec NR SR Robert Fico (Smer-SD). Foto: TASR - Jakub Kotian

Fico skritizoval vládu, ktorá avizuje reformnú jeseň.

Bratislava 5. októbra (TASR) - Opozičný Smer-SD organizuje 17. októbra v Rimavskej Sobote protivládny protest. Zároveň chce strana opäť iniciovať referendum, ktoré by viedlo k predčasným parlamentným voľbám. Po proteste chce predložiť verejnosti dve referendové otázky a poslať ich prezidentke Zuzane Čaputovej, aby sa vyjadrila, či sa obráti na Ústavný súd (ÚS). V opačnom prípade chce Smer-SD začať petičnú akciu. Na utorkovej tlačovej konferencii o tom informoval šéf strany Robert Fico.

"Komunikujeme so sociálnymi partnermi, pozveme ako hostí všetky politické strany, ktoré majú iný názor na vládnutie na Slovensku a na smerovanie SR," povedal Fico o pripravovanom proteste a poďakoval sa primátorovi Jozefovi Šimkovi, že preukázal "mieru" spolupráce pri organizácii. Šimko je zároveň nezaradeným poslancom parlamentu, nedávno odišiel z klubu ĽSNS.

Podľa Fica sa nesmie upierať základné právo zhromažďovať sa. Deklaroval, že organizovanie protestov je prirodzená súčasť politiky Smeru-SD. "Načo je v Ústave SR, že ľudia majú právo sa zhromažďovať? My nebudeme nikomu vyvaľovať bránu ani hádzať kamene. Chceme zorganizovať slušný, ale tvrdý protivládny protest," povedal s tým, že ďalšie veľké podujatie budú organizovať 17. novembra, no viac nekonkretizoval. "A potom budeme v tom pokračovať ďalej," dodal.

Fico skritizoval vládu, ktorá avizuje "reformnú jeseň". Predstavené zámery sú podľa neho mimoriadne náročné procesy, ktoré trvajú roky, preto nerozumie, o akej reformnej jeseni hovorí premiér Eduard Heger (OĽANO). Šéf Smeru-SD pripomenul, že skôr sa vo verejnosti stupňuje nenávisť voči vláde a organizovanie petícií.

Smer-SD sa zároveň dohodol s nezaradenými poslancami okolo lídra mimoparlamentného Hlasu-SD Petra Pellegriniho, že dodajú podpisy poslancov pod návrh na zvolanie mimoriadnej schôdze NR SR, na ktorej by chcela opozícia odvolávať vládu. Najrozumnejším riešením je podľa Fica podať návrh počas najbližšej riadnej schôdze, ktorá sa začne 19. októbra. Smer-SD si dal podľa Pellegriniho podmienku, že návrh bude predkladať poslanec Ľuboš Blaha (Smer-SD).

Pellegrini i Fico kritizovali koalíciu, že pri hlasovaní o správe o činnosti Úradu špeciálnej prokuratúry za rok 2020 sa nenašlo dostatok koaličných poslancov. Plénum preto nebolo opakovane uznášaniaschopné, keďže opoziční poslanci sa hlasovania nezúčastnili. Fico poznamenal, že rok a pol po tom, čo získala koalícia v NR SR ústavnú väčšinu, má obrovský problém nazbierať 76 poslancov na schvaľovanie návrhov. Pellegrini sa pýtal, či ide len o nedostatok poslancov alebo ide o náznaky obštrukcie a nesúhlasu s prácou špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica.