Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Smer-SD podporuje štrajkovú pohotovosť, ktorú vyhlásilo ZMOS

Na archívnej snímke zľava podpredsedovia Smer-SD Ľuboš Blaha, Ladislav Kamenický, predseda Smer-SD Robert Fico a podpredseda Smer-SD Richard Takáč. Foto: TASR - Martin Baumann

Fico navrhuje, aby vláda v skrátenom legislatívnom konaní predložila návrh zákona o mimoriadnom bankovom odvode, pričom by sa peniaze z odvodu mali použiť na kompenzáciu pre samosprávy.

Bratislava 19. mája (TASR) - Opozičný Smer-SD podporuje štrajkovú pohotovosť, ktorú od štvrtka vyhlásilo Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS). Strana ho vníma ako dôsledok zlyhania vlády pri vedení sociálneho dialógu.

Šéf Smeru-SD Robert Fico pripomenul, že sa nedá fungovať tak, že "niekto pri stole niečo napíše a iba oznámi svojim partnerom, ako sú zamestnávatelia, zamestnanci, samosprávy či vysoké školy". Smer-SD tvrdí, že zvýšený daňový bonus zoberie samosprávam desiatky miliónov eur. Fico navrhuje, aby vláda v skrátenom legislatívnom konaní predložila návrh zákona o mimoriadnom bankovom odvode, pričom by sa peniaze z odvodu mali použiť na kompenzáciu pre samosprávy.

ZMOS od štvrtka vstúpilo do štrajkovej pohotovosti. Obce a mestá vyzvalo, aby napríklad prerušili či obmedzili komunikáciu s ústrednými orgánmi štátnej správy, zabezpečovali realizáciu prenesených kompetencií iba do obdobia, ktoré je finančne kryté dotáciami zo štátu, či symbolicky stiahli pred budovami mestských a obecných úradov obecné vlajky na pol žrde.


Podporu ZMOS-u vyjadrilo aj Združenie samosprávnych krajov SK8. ZMOS varuje pred celoslovenským ostrým štrajkom. V prípade nesplnenia požiadaviek ho po 30. júni plánuje aj vyhlásiť.