Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

R. Fico o konflikte na Ukrajine: Ide o čisto americko-ruskú záležitosť

Na archívnej snímke poslanec NR SR Robert Fico. Foto: TASR - Jakub Kotian

Ruská federácia sa po opätovnom obnovení svojho mocenského postavenia rozhodla riešiť ohrozenie vlastných národných záujmov vojenskou silou, skonštatoval líder strany Smer-SD.

Bratislava 24. februára (TASR) - Použitie agresívnej vojenskej sily na dosiahnutie ruských cieľov považuje opozičná parlamentná strana Smer-SD za hrubé porušenie medzinárodného práva. Vyhlásil to predseda strany Robert Fico s tým, že nejde o konflikt medzi Ukrajinou a Ruskom, ale medzi Spojenými štátmi americkými (USA) a Ruskom.

"Obeťou sú bežní občania Ukrajiny. Títo ľudia si zaslúžia humanitárnu podporu a pomoc vrátane našich slovenských kapacít," povedal Fico. Myslí si, že Ruská federácia bola od rozpadu Sovietskeho zväzu v roku 1991 dobrým žiakom a USA jej dávali množstvo precedensov porušovania medzinárodného práva, keď presadzovali svoje záujmy.



"Ruská federácia sa po opätovnom obnovení svojho mocenského postavenia rozhodla riešiť ohrozenie vlastných národných záujmov vojenskou silou. Ruská federácia nechce rešpektovať ďalšie rozširovanie NATO a posilňovanie bezpečnosti susedných krajín na úkor Ruska," skonštatoval líder Smeru-SD, podľa ktorého sa konflikt na Ukrajine netýka ani Európskej únie (EÚ) a ani NATO. "Ide o čisto americko-ruskú záležitosť," poznamenal.

Ak EÚ nezareaguje na tento konflikt na európskom kontinente suverénne a nezávisle, môže sa podľa Fica sama stať jeho obeťou a najviac naň doplatí. "Národným záujmom Slovenska je nebyť súčasťou tohto konfliktu a neprispievať k ďalšiemu zvyšovaniu napätia. Slovensko nemá žiadny dôvod cítiť sa ohrozené bezprostredným vojenským konfliktom," vyhlásil. Myslí si však, že kroky vlády a prezidentky SR vedúce k "reálnemu vytvoreniu amerických základní na Sliači a v Kuchyni" k takémuto zvyšovaniu napätia prispievajú.

Smer-SD deklaruje, že plne rešpektuje členstvo SR v EÚ a NATO. Európsky kontinent si podľa slov Fica "užíva" mier od roku 1945 aj vďaka "obrovským obetiam bývalého Sovietskeho zväzu". "Tie, žiaľ, súčasný útok Ruska na vojenské ciele na Ukrajine relativizuje. Je povinnosťou EÚ, aby spoločne s Ruskou federáciou a ďalšími krajinami našli mierové riešenie," skonštatoval Fico.