Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Smer-SD pozval lídrov strán za okrúhly stôl

Foto: TASR/Martin Baumann

Víťaz volieb Smer-SD rozošle dnes všetkým piatim stranám , ktoré sa dostali do parlamentu.Okrúhly stôl sa uskutoční vo štvrtok v historickej budovy NR SR v Bratislave.

Bratislava 12. marca (TASR) - Okrúhly stôl zástupcov politických strán, ktoré sa dostali do parlamentu, sa uskutoční vo štvrtok (15.3.) v priestoroch historickej budovy Národnej rady SR v Bratislave. Pozvanie na povolebné rokovania rozošle v priebehu dnešného dňa Smer-SD stranám KDH, SDKÚ-DS, SaS, Most-Híd a hnutiu OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti.

Šéf SaS Richard Sulík už v nedeľu (11.3.) potvrdil, že liberáli sa na rokovaniach s víťaznou stranou zúčastnia. "My pozvanie prijmeme, no ale tak ako od samého začiatku vylučujeme koalíciu so Smerom," povedal.

Na rokovania so sociálnym demokratmi pôjdu aj zástupcovia Mosta-Híd. Predseda strany Béla Bugár je presvedčený, že strany by mali rokovať o európskych témach a ústavných zákonoch. Pre niektoré menšinové témy a otázku rovnej dane sa však už v minulosti vyjadroval o spolupráci so Smerom-SD ako o nereálnej.

Rokovaniam za okrúhlym stolom sú otvorení aj predstavitelia KDH. "My s tým nemáme problém, ale zatiaľ sme tú pozvánku nevideli a nevieme k tomu povedať viac," komentoval hovorca strany Matej Kováč. V prípade, že strana na rokovania pôjde, zastupovať by ju mal predseda Ján Figeľ. "Tam uvidíme, ako sa po rokovaniach bude ďalej vyvíjať možná politická zhoda aj na úrovni riešenia orgánov v parlamente," povedal na margo okrúhleho stola podpredseda KDH Pavol Hrušovský. Figeľ pritom už v nedeľu hovoril, že miesto KDH po týchto voľbách je v opozícii.

Na spoločných rokovaniach predstaviteľov všetkých parlamentných strán by sa mali zúčastniť aj zástupcovia hnutia OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti. "Nemáme najmenší problém prísť, keď niekto pozýva, tak je slušné prijať pozvanie. Ale určite nebudeme rokovať na tému vytvárania koalície, ale na tému nejakej predstavy strany Smer, ako si predstavuje zhostiť sa úlohy vedúcej strany," povedal dnes Matovič.

Otáznou zatiaľ ostáva účasť SDKÚ-DS. "Rozprávať sa treba, ale zatiaľ som neporozumel, aj vzhľadom na to, akú obrovskú väčšinu má Smer, že o čom by to rokovanie malo byť. Prečítame si pozvánku, možno nám to bližšie vysvetlí" komentoval zámer sociálnych demokratov v nedeľu šéf SDKÚ-DS Mikuláš Dzurinda.