Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Smer-SD predstaví prorodinný balík, možno zaznie aj meno ich kandidáta

Predstavitelia strany Smer-SD počas vyhlásenia. Foto: screenshot Tablet.TV

Delegáti snemu by mohli otvoriť aj tému nového ministra financií, keďže súčasný šéf rezortu Peter Kažimír (Smer-SD) má byť od marca budúceho roka novým guvernérom Národnej banky Slovenska (NBS).

Bratislava 8. decembra (TASR) - Vládny Smer-SD predstaví niekoľko prorodinných opatrení. Na slávnostnom sneme v Trenčíne má rozoberať aj politickú situáciu, smerovanie strany a prípravu na voľby. Vyplýva to z vyjadrení predstaviteľov strany. Predseda Smeru-SD Robert Fico nevylúčil, že na sneme môže zaznieť meno prezidentského kandidáta sociálnych demokratov.

Delegáti by mohli otvoriť aj tému nového ministra financií, keďže súčasný šéf rezortu Peter Kažimír (Smer-SD) má byť od marca budúceho roka novým guvernérom Národnej banky Slovenska (NBS). Ako možný Kažimírov nástupca na ministerstve sa spomína bývalý prezident finančnej správy František Imrecze či predseda parlamentného finančného výboru Ladislav Kamenický (Smer-SD).

Fico už avizoval schvaľovanie balíka opatrení pre rodiny. Hovoril, že sa rozhoduje buď o predĺžení materskej alebo zvýšení rodičovského príspevku. Strana by tiež chcela znížiť sadzbu dane z pridanej hodnoty (DPH) na potreby, ktoré potrebujú rodičia pri narodení dieťaťa. Napríklad na plienky, výživu či základné hygienické potreby. Zároveň by sa malo obdobie poberania materskej zarátať do odpracovaných rokov pre výpočet dôchodku.

Súčasne avizoval, že majú záujem a budú rokovať s koaličným partnerom SNS o zavedení príspevku pre školákov, ktorí nastupujú do prvého ročníka základnej školy. Smer-SD by chcel ďalej zaviesť do praxe to, že by štát vymáhal výživné tam, kde sa neplatí. Medzi ďalšie opatrenia patrí napríklad zrušenie správnych poplatkov v prípade zmeny priezviska v dokladoch manželov po svadbe.