Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Smer-SD: Prezidentka zavádza, že o migoch možno rozhodnúť cez NRSR

Na snímke zľava podpredseda Smer-SD Ladislav Kamenický, predseda strany Smer-SD Robert Fico a podpredseda Smer-SD Richard Takáč. Foto: TASR - Jakub Kotian

Smer zásadne nesúhlasí s darovaním slovenských stíhačiek Ukrajine.

Bratislava 9. marca (TASR) - Prezidentka Zuzana Čaputová hrubo zavádza slovenskú verejnosť, ak tvrdí, že Národná rada (NR) SR môže dať legitimitu rozhodnutiu odvolanej vlády darovať stíhačky MiG-29 Ukrajine. Tvrdí to opozičný Smer-SD. TASR o tom informoval hovorca strany Ján Mažgút.

"Po odvolaní vlády 15. decembra 2022 nemáme podľa Ústavy SR žiadny štátny orgán, a to ani vládu, ani parlament, ani prezidenta, ktorý by mohol v súlade s Ústavou SR rozhodnúť o takej zásadnej otázke zahraničnej politiky, akou darovanie stíhačiek MiG-29 Ukrajine nepochybne je," skonštatovala strana v stanovisku. Smer zásadne nesúhlasí s darovaním slovenských stíhačiek Ukrajine.

Smer-SD apeluje na prezidentku, aby sa venovala plneniu svojej základnej ústavnej povinnosti, a to zabezpečovať riadny chod ústavných orgánov. Svojou nečinnosťou podľa strany kryje neuveriteľné, politicky iracionálne pohyby vo vnútri vládnej koalície a nesie priamu zodpovednosť, že 30. septembra, keď budú predčasné parlamentné voľby, bude Slovensko v podstatne horšom stave, než by bolo v prípade konania volieb v júni.

Čaputová podľa strany svojou nečinnosťou kryje aj "očividné zlodejiny" OĽANO. Poukázala pritom na kroky dočasne povereného ministra vnútra Romana Mikulca v súvislosti s nákupom vrtuľníka, ktorý súd predbežne zakázal používať. "Vrtuľník za 13 miliónov je uzemnený, nikto ho nemôže používať a môže sa stať, že bude uzemnený až do okamihu, kým sa právoplatne nerozhodne o žalobe," skonštatoval líder strany Robert Fico.

Ministerstvo vnútra SR už avizovalo, že proti opatreniu súdu sa odvolá. Priamy nákup vrtuľníka obhajovalo potrebou zabezpečiť kontinuálnu pomoc zo vzduchu pre občanov. Upozornilo aj na problémy s nedostupnosťou náhradných dielov.

Prezidentka vo štvrtok uviedla, že je za poskytnutie stíhačiek MiG-29 Ukrajine. Zdôraznila však, že vzhľadom na dočasne poverenú vládu je potrebné nájsť ústavne súladnú cestu. Považuje za logické, že vláde dodá legitimitu na dané rozhodnutie Národná rada SR.