Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 17. jún 2024Meniny má Adolf
< sekcia Slovensko

Ján Figeľ: Smer-SD prichádza s opačnými opatreniami, ako sľuboval

Predseda SMER-SD Robert Fico (vpravo) si podáva ruku s lídrom KDH Jánom Figeľom (vľavo) Foto: TASR/Martin Baumann

Podľa Jána Figeľa nielen opozícia, ale aj občania už očakávajú, že Smer-SD začne plniť svoje sľuby o podpore rastu a istôt pre ľudí.

Bratislava 24. júla (TASR) - Vládny Smer-SD prichádza na blížiacu sa štvrtú schôdzu NR SR s opatreniami, ktoré majú opačný charakter, ako sľuboval pred voľbami. Na dnešnej tlačovej konferencii to uviedol predseda KDH Ján Figeľ, podľa ktorého nielen opozícia, ale aj občania už očakávajú, že Smer-SD začne plniť svoje sľuby o podpore rastu a istôt pre ľudí.

"Opak je však pravdou. Viacero návrhov poškodí rast a dopadne na strednú a slabšiu vrstvu. Robert Fico uisťoval, že opatrenia smerujú k podpore rastu a že sa dotknú len bohatších. My sme presvedčení, že ich opatrenia otrávia ekonomiku. Hádam sa niekto domnieva, že v druhom pilieri sú len bohatí? Zvýšené odvody v bankách zaplatia len bohatí klienti? Skôr to dopadne na slabších, lebo banky si svojich bohatých klientov cenia," domnieva sa Figeľ.

Šéf kresťanských demokratov preto tvrdí, že tieto návrhy zákonov, ktoré sú súčasťou vládneho konsolidačného balíčka, si nezaslúžia podporu KDH. "Budeme hlasovať proti týmto návrhom legislatívnych zmien. Vláda by mala šetriť na sebe a mecenášoch," odkázal. Ako pozitívum blížiacej sa schôdze však vidí celkovú dohodu na zrušení trestnoprávnej imunity poslancov, ktorá má byť od septembra minulosťou.

Predseda poslaneckého klubu KDH Pavol Hrušovský vyjadril nádej, že sa splní desaťročné úsilie a na tejto schôdzi zrušenie imunity prejde. "Nie je pravda, že sme vytĺkali politický kapitál, nie je to tak," pripomenul dávnejšie viacnásobné pokusy hnutia zrušiť túto výsadu. Dôkazom podľa jeho slov je, že KDH vytrvalo v tejto pozícii dodnes.

Na margo plánovanej voľby členov Správnej rady Ústavu pamäti národa Hrušovský upozornil, že by nemala byť spolitizovaná. "KDH záleží na zachovaní odbornosti. V pondelok sme boli svedkami predstavenia kandidátov na výbore a ja som bol prekvapený stranou Smer-SD, ktorá chce všetko spolitizovať," konštatoval.

V súvislosti s voľbou nového generálneho riaditeľa RTVS, ktorá by sa mala uskutočniť v najbližších dňoch, povedal, že odvolanie doterajšej šéfky telerozhlasu Miloslavy Zemkovej bolo neuveriteľné a na hranici zákonnosti a ústavnosti. "Hľadáme spôsob, ako zaujať politický a stranícky postoj k novej voľbe. Predpokladám, že po verejnom vypočutí kandidátov sa poradíme," dodal.

Poslanec za KDH a exminister školstva Martin Fronc zase kritizoval návrhy predložené súčasným šéfom rezortu Dušanom Čaplovičom (Smer-SD). Podľa jeho slov nimi ľavicový Smer-SD zavádza spoplatnenie stredoškolského štúdia a podporuje korupciu. "Neuveriteľné. V zákone o odbornom vzdelávaní je časť, kde sa hovorí, že počet tried v školách sa určí všeobecným záväzným nariadením samosprávneho kraja, a to aj pre cirkevné a súkromné školy. Zriaďovatelia neštátnych škôl môžu otvárať triedy aj nad rámec tohto nariadenia, ale výchova a vzdelávanie v týchto triedach sa bude financovať z iných zdrojov. Inými slovami, rodičia si zaplatia vzdelávanie na stredných školách. Toto je v rozpore s Ústavou SR," upozornil Fronc.

Podmienka prijímania na gymnáziá s priemerom známok do dva a na stredné odborné školy do 2,75 povedie podľa Fronca k tomu, že vplyvní rodičia a sponzori základných škôl si vybavia pre deti lepšie známky. "Toto smeruje k rozšíreniu korupcie," uzavrel.