Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Slovensko

Smer-SD prijal víťazstvo ako výzvu, vláda by nemala zabúdať na dialóg

Prezident SR Ivan Gašparovič (vľavo) a novovymenovaný predseda vlády SR Robert Fico (uprostred) a odchadzajúci predseda NR SR Pavol Hrušovský. Foto: TASR/Michal Svítok

Prezident Ivan Gašparovič vyzval nový kabinet, aby rešpektoval názorové spektrum a udržiaval dialóg aj s opozíciou, samosprávou či zahraničím, ale predovšetkým občanmi SR.

Bratislava 4. apríla (TASR) - Aj keď strana Smer-SD nečakala v marcových voľbách také suverénne víťazstvo, na základe ktorého môže zostaviť jednofarebnú vládu, prijala ho ako výzvu a prostriedok na realizáciu svojho programu.

"Oceňujem, že už váš volebný program bol koncipovaný ako základ prípadného programového vyhlásenia vlády. Ten vaši občania akceptovali najmä preto, že je zameraný na upevňovanie sociálneho právneho štátu a národno-štátnych záujmov našich občanov," vyhlásil po menovaní členov novej vlády pod vedením šéfa Smeru-SD Roberta Fica prezident SR Ivan Gašparovič.

Nový kabinet v tejto súvislosti vyzval, aby rešpektoval celé názorové spektrum a udržiaval dialóg aj s opozíciou, samosprávou či zahraničím, ale predovšetkým občanmi SR.

"Viem, nebudete to mať vôbec ľahké, ale čo v dnešnom svete nie je ťažké? Svet a naši občania čakajú, ako sa chopíte svojej jedinečnej príležitosti, akými nástrojmi, metódami a obsahom naplníte svoje poslanie," pokračovala hlava štátu.
Foto: TASR/Michal Svítok

Gašparovič pripomenul tiež dobrú skúsenosť z predchádzajúcej spolupráce s prvou Ficovou vládou v rokoch 2006 až 2010. "Som pripravený pokračovať v dialógu a niesť spoluzodpovednosť, spája nás totiž národné vedomie, ale aj sociálne cítenie, no najmä projekt dôstojného života pre všetkých a jeho každodenná realizácia. Som presvedčený, že tak ako ste zložili sľub, tak ho naplníte do poslednej bodky, v prospech nás všetkých," dodal prezident.

V dobrú spoluprácu troch najvyšších ústavných činiteľov dúfa aj staronový premiér.


Bez vzdušných zámkov

"Chcem vám opätovne v mene celej vymenovanej vlády poďakovať za dôveru aj za slová podpory vláde. Aj keď väčšina členov vlády, vrátane mojej osoby, má skúsenosti z pôsobenia vo vládnom kabinete, pristupujeme k exekutívnym právomociam s primeraným rešpektom, ale aj odhodlaním," podčiarkol Fico.

Nový kabinet si podľa neho nestavia vzdušné zámky. "Chceme občanom SR predložiť vládny program, ktorý bude výsledkom práce a intenzívneho dialógu vlády a širokého okruhu sociálnych partnerov. Som presvedčený, že to zvládneme. Slovensko dnes viac ako inokedy potrebuje sociálny zmier, pokojnú atmosféru na prijímanie rôznorodých opatrení," zdôraznil nový šéf exekutívy.


Finančná a ekonomická realita

Obsah a plnenie vládneho programu budú podľa neho ovplyvňované finančnou a ekonomickou realitou, ktorá v súčasnosti nie je najpriaznivejšia. Vláda musí napríklad už v budúcom roku znížiť deficit verejných financií na 3 % hrubého domáceho produktu (HDP). Fico avizoval, že kabinet vynaloží maximálne úsilie, aby ozdravovanie verejných financií neviedlo k ďalšiemu znižovaniu životnej úrovne ľudí, ktorí majú nízke alebo stredné príjmy. "Chceme takýchto ľudí chrániť a od silných očakávame viac solidarity," priblížil.

Za negatívne dedičstvo po predchádzajúcej vláde označil prudký nárast deficitu v prvých troch mesiacoch tohto roka, zlyhanie finančnej správy či stupňujúce sa sociálne napätie v zdravotníctve a školstve.

"Priznám sa, že ja ani noví členovia vlády sme neočakávali takéto krajne nepriaznivé dedičstvo po odchádzajúcej vláde. Vynaložíme maximálne úsilie, profesionálny politický výkon, aby sme tieto urgentné krízové javy zvládli," dodal Fico.