Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 17. apríl 2024Meniny má Rudolf
< sekcia Slovensko

Smer-SD si pripomenie vojakov padlých pri oslobodzovaní Bratislavy

Slavín, foto z archívu. Foto: TASR - Dano Veselský

Šéf strany zároveň pripomenul, že bratislavský Slavín je miestom odpočinku 6845 vojakov Červenej armády.

Bratislava 31. marca (TASR) - Opozičný Smer-SD si vo štvrtok podvečer na bratislavskom Slavíne uctí pamiatku vojakov Červenej armády, ktorí padli pri oslobodzovaní Bratislavy. Líder strany a expremiér Robert Fico poukázal nielen na výročie oslobodenia, ale aj na výročie posledného transportu Židov zo Slovenska do koncentračného tábora, ktoré pripadá na 31. marca. Pri oboch udalostiach vidí prepojenie, poukazujú podľa neho na to, aké tragédie nás v minulosti stretávali.

"Krutosť osudu nemá žiadne hranice, nemá žiadne limity. Tridsiateho prvého marca 1945, štyri dni pred oslobodením Bratislavy, bol z hlavnej stanice v Bratislave vyslaný posledný transport 120 ľudí do koncentračného tábora v Nemecku. A nikto sa naspäť na Slovensko už nevrátil. Je to neuveriteľný paradox, že ľudia, ktorí boli popravení 10. apríla 1945 v Nemecku, pochádzali z mesta, ktoré v tom čase už bolo oslobodené. Vojaci Červenej armády bojovali s fašistami od júna 1941 a prakticky mesiac pred koncom druhej svetovej vojny mnohí z nich skončili svoje životy práve na území SR," uviedol Fico.

Pripomenul zároveň, že bratislavský Slavín je miestom odpočinku 6845 vojakov Červenej armády, ktorí padli pri oslobodzovaní Bratislavy počas druhej svetovej vojny.