Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Smer-SD víta odvolanie A. Bilecovej z funkcie

Na snímke vľavo minister vnútra SR Roman Mikulec (OĽaNO). Foto: TASR - Roman Hanc

Návrh na odvolanie predložil na rokovanie kabinetu minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO), ktorý prijal rezignáciu Bilecovej.

Bratislava 28. apríla (TASR) - Smer-SD víta odvolanie Anny Bilecovej z postu generálnej tajomníčky služobného úradu Ministerstva vnútra (MV) SR. Z funkcie ju k 10. máju odvolala vláda na svojom utorkovom rokovaní. Informácie o Bilecovej boli podľa poslanca Smeru-SD Erika Tomáša nezlučiteľné s funkciou, ktorú zastávala, a tiež v rozpore s programovým vyhlásením vlády (PVV).

"Informácie, ktoré vyplávali v médiách o tejto osobe, boli absolútne nezlučiteľné s funkciou, ktorú zastávala, a hlavne boli v absolútnom rozpore s PVV, v ktorom si vláda stanovila, že bude do funkcií vyberať osoby, ktoré majú dobrý osobnostný a odborný profil. Toto bolo absolútne mimo PVV," skonštatoval Tomáš na utorkovej tlačovej konferencii pred parlamentom.

Návrh na odvolanie predložil na rokovanie kabinetu minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO), ktorý prijal rezignáciu Bilecovej. Tá sa rozhodla vzdať postu, pretože "odmieta byť ďalej terčom verejného lynču vedeného bez akýchkoľvek relevantných dôkazov". Bilecovej meno sa spája s osobou Ladislava P. obvineného v kauze karuselového podvodu s DPH.

Minister vnútra jej rozhodnutie odstúpiť ocenil, keďže sa tak nebude spoločnosť ďalej polarizovať pochybnosťami o jej minulosti. Mikulec však tvrdí, že tieto pochybnosti neboli nijako preukázané.

V kauze karuselových podvodov v rokoch 2011 až 2017 malo viac ako 100 firiem spôsobiť štátu škodu prevyšujúcu 70 miliónov eur.