Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Smer-SD: Vláda musí rešpektovať NRSR a ukončiť krízu v zdravotníctve

Na snímke poslanec NRSR Robert Fico (SMER-SD) počas hlasovania na 75. schôdzi Národnej rady SR v Bratislave 8. novembra 2022. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Strana žiada vedenie parlamentu, aby premiérovi Eduardovi Hegerovi (OĽANO) dôrazne pripomenulo uznesenie z 15. novembra k riešeniu krízovej situácie v zdravotníctve.

Bratislava 22. novembra (TASR) - Vláda musí rešpektovať rozhodnutia Národnej rady (NR) SR a ukončiť krízu v zdravotníctve dohodou s lekármi. Vyhlásil to opozičný Smer-SD v reakcii na pokračujúce rokovania zdravotníkov s vládou. Strana žiada vedenie parlamentu, aby premiérovi Eduardovi Hegerovi (OĽANO) dôrazne pripomenulo uznesenie z 15. novembra k riešeniu krízovej situácie v zdravotníctve. Pripomenula, že uznesenie okrem iného žiada vládu, aby pristúpila k podpísaniu memoranda s lekármi.

"Vláda SR zodpovedá za svoju činnosť NR SR. Uznesenia NR SR sú pre ňu záväzné. Smer-SD odmieta poker, ktorý sa s lekármi rozhodol hrať Igor Matovič (OĽANO)," uviedla strana v stanovisku, ktoré TASR poskytol jej hovorca Ján Mažgút. Považuje za nepochopiteľné, ako vláda riskuje a prehlbuje nebezpečenstvo, že po 1. decembri nastane kolaps v zdravotníctve s devastačnými dôsledkami pre pacientov.

Podpredseda parlamentu a strany Juraj Blanár vyzval premiéra, aby rešpektoval uznesenie prijaté parlamentom a venoval sa rokovaniam zodpovedne a intenzívne. Podľa neho aj niektorí koaliční poslanci pochopili, že vláda koná nedostatočne. Verí preto, že aj predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina), ktorý zaň rovnako hlasoval, bude dôsledne sledovať jeho napĺňanie v záujme vyriešenia krízy v zdravotníctve.

Rokovania medzi vládou a lekárskymi odborármi pokračovali aj v utorok. K dohode zatiaľ neprišlo. Šéf odborárov Peter Visolajský avizoval, že by v stredu (23. 11.) mali dostať ponuku s prísľubmi vlády na základe ich požiadaviek. Šéf parlamentu Kollár aj počas víkendu zopakoval, že ak tisíce lekárov odídu z nemocníc a dôjde k rozvratu zdravotníctva, hnutie Sme rodina opustí vládu.