Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Slovensko

Smer-SD vyzval rezort diplomacie, aby odsúdil odpočúvanie politikov

Na snímke poslanec NRSR Robert Fico (SMER-SD). Foto: TASR Jaroslav Novák

Odpočúvanie partnerov v rámci NATO je podľa Fica odsúdeniahodné.

Bratislava 1. júna (TASR) - Opozičný Smer-SD vyzval slovenský rezort diplomacie, aby odsúdil údajné odpočúvanie popredných európskych politikov, na ktorých sa mali podieľať americké a dánske tajné služby. Šéf Smeru-SD Robert Fico to označil za "akt elektronického terorizmu". Strana hovorí, že slovenský minister zahraničných vecí Ivan Korčok (nominant SaS) k týmto zisteniam pristupuje laxne a doteraz nereagoval.

Odpočúvanie partnerov v rámci NATO je podľa Fica odsúdeniahodné. Na utorkovej tlačovej konferencii požiadal Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR, "nech naberie odvahu" a žiada o reakciu americkej strany. "Vyzývame, aby ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí zaujalo jednoznačné stanovisko, aby odsúdilo tento akt," doplnil podpredseda Smer-SD Juraj Blanár. Rezort diplomacie by mal podľa neho jasne povedať, že tento akt je pre SR neprijateľný. Blanár sa tiež pýta, akú máme garanciu, že sa takéto odpočúvanie nedialo aj v našej krajine.

Dánsky rozhlas v nedeľňajšej investigatívnej správe, ktorú vypracoval spolu s ďalšími európskymi médiami, uvádza, že Dánska zahraničná a vojenská tajná služba FE (Forsvarets Efterretningstjeneste) pomáhala americkej Národnej bezpečnostnej agentúre (NSA) s odpočúvaním politikov v Nemecku, Francúzsku, Švédsku a Nórsku. FE podľa medializovaných informácií umožnila NSA využívať v rokoch 2012 - 2014 tajnú odpočúvaciu stanicu Sandagergardan neďaleko Kodane.