Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Smer uložil vence k pamätníku Dubčeka, na protest prišli stovky ľudí

Na snímke druhý zľava predseda strany SMER-SD Robert Fico, ktorý prišiel položiť veniec k buste Alexandra Dubčeka pred Národnou radou SR v Bratislave 17. novembra 2021. Foto: TASR - Dano Veselský

Juraj Blanár kritizoval vládu, ktorá podľa neho zabudla na 100. výročie narodenia Dubčeka.

Bratislava 17. novembra (TASR) - Vedenie Smeru-SD položilo vence k pamätníku Alexandra Dubčeka pred budovou Národnej rady (NR) SR. Na protestné zhromaždenie prišli v stredu stovky ľudí, zaplnili celé námestie pred parlamentom. S príhovormi vystúpili predstavitelia Smeru-SD.

"Preto sme sem prišli, aby sme sa poklonili veľkému humanistovi, sociálnemu demokratovi Alexandrovi Dubčekovi," vyhlásil podpredseda strany Juraj Blanár. Dodal, že 17. novembra si pripomíname Deň boja za demokraciu a slobodu. Poukázal pritom na aktuálnu situáciu a kritizoval vládu, ktorá podľa neho zabudla na 100. výročie narodenia Dubčeka.
Na snímke dav protestujúcich ľudí čaká na príhovor predsedu strany SMER-SD Roberta Fica, ktorý prišiel položiť veniec k buste Alexandra Dubčeka pred Národnou radou SR v Bratislave 17. novembra 2021.
Foto: TASR - Dano Veselský

Líder Smeru-SD Robert Fico zas poznamenal, že na mieste sú ozbrojení policajti. Podľa vlastných slov im nechce vyčítať, že si robia svoju prácu, odkázal však dočasne poverenému prezidentovi Policajného zboru Štefanovi Hamranovi a ministrovi vnútra Romanovi Mikulcovi (OĽANO), že na proteste sú slušní ľudia.



Podotkol, že občania sú nahnevaní a stúpa agresivita. Na riešenie by však podľa neho stačilo prijímať rozumné opatrenia na boj s pandémiou. Kritizoval vládu aj pre neriešenie zdražovania a prezidentku SR Zuzanu Čaputovú za zmarenie referenda. Nevylúčil opätovný zber podpisov pod referendum za predčasné voľby. "Nech žije Dubček! Nech žije Slovensko! Za predčasné parlamentné voľby!" ukončil prejav.
Na snímke predseda strany SMER-SD Robert Fico, ktorý prišiel položiť veniec k buste Alexandra Dubčeka pred Národnou radou SR v Bratislave 17. novembra 2021.
Foto: TASR - Dano Veselský

Dav na námestí pred zhromaždením skandoval rôzne heslá, napríklad aj "rúška dole", po Ficovom prejave zas "Nech žije Smer". Časť protestujúcich ostala na mieste aj po odchode vedenia strany. Na mieste sú naďalej pripravení aj príslušníci Policajného zboru. Priamo k budove parlamentu verejnosť počas akcie nepúšťali.
Na snímke dav protestujúcich ľudí čaká na príhovor predsedu strany SMER-SD Roberta Fica, ktorý prišiel položiť veniec k buste Alexandra Dubčeka pred Národnou radou SR v Bratislave 17. novembra 2021.
Foto: TASR - Dano Veselský