Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

SMK chce spoluprácu organizácií,ktorým ide o rozvoj maďarskej komunity

Na archívnej snímke predstavitelia SMK. Foto: TASR/Michal Svítok

Fakt, že SMK stratila mandát v EP, sa kriticky dotýka našej komunity, uviedla SMK.

Bratislava 28. mája (TASR) - Mimoparlamentná Strana maďarskej komunity (SMK) chce, aby organizácie, ktorým záleží na rozvoji maďarskej komunity, spolupracovali. SMK plánuje iniciovať vytvorenie spojenectva. Vyplýva to z vyjadrenia Republikového predsedníctva strany, ktoré reagovalo na výsledky eurovolieb. V nich SMK aj Most-Híd prišli o europoslancov a v Európskom parlamente (EP) už nemajú zastúpenie.

"Fakt, že SMK stratila mandát v EP, sa kriticky dotýka našej komunity. V záujme zosilnenia a rozvoja maďarskej komunity na Slovensku predsedníctvo SMK iniciuje vytvorenie jednotného zastupovania záujmov maďarskej komunity s organizáciami, ktoré súhlasia s týmito cieľmi," uviedla SMK. Dodáva, že z pohľadu záujmov maďarskej komunity je nevyhnutné, "aby sme spojili sily s dôrazom na politizovanie na etnickom princípe".

Aj šéfa Mosta-Híd Bélu Bugára mrzí, že Maďari žijúci na Slovensku stratili zástupcov v EP. Dosluhujúci europoslanec Mosta-Híd József Nagy zas v reakcii na výsledky uviedol, že by si vedel predstaviť spoluprácu s SMK, ale za podmienok, že budú "akceptovať špecifiká Mosta, nebudú trvať na etnickom princípe politizovania a budú akceptovať aj demokratický princíp právneho štátu".

Niekdajší predstaviteľ SMK, neskôr Mosta-Híd a teraz predseda mimoparlamentného Maďarského fóra Zsolt Simon po eurovoľbách vyhlásil, že voliči maďarskej národnosti potrebujú alternatívu k súčasnej politickej reprezentácii. Riešenie vidí v generačnej výmene a príchode nových odborníkov do politiky. "Zjednotenie maďarských voličov je možné iba pod novou zástavou,” zdôraznil.