Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

SMK chce vo štvrtok osadiť na niektoré stanice názvy v maďarčine

Predseda strany SMK József Berényi. Foto: TASR/Michal Svítok

Samotná strana aj viacerí starostovia miest a obcí podľa Berényiho už viackrát túto otázku smerovali na úrady, no ich odpovede sú stále zamietavé.

Bratislava 11. februára (TASR) – V mestách a obciach, kde je menšinové obyvateľstvo zastúpené viac ako 20 %, by podľa Strany maďarskej komunity (SMK) mali byť dvojjazyčné názvy aj na autobusových či železničných staniciach. Podľa SMK je takáto požiadavka v súlade so zákonom, a preto chce strana vo štvrtok 14. februára osadiť na niektoré železničné stanice názvy v maďarskom jazyku.

"Aby sme demonštrovali požiadavku umiestňovania dvojjazyčných označení na železničných staniciach, v niektorých mestách a obciach vo štvrtok (14. 2.) umiestnime označenia aj v maďarskom jazyku," avizoval predseda SMK József Berényi. Ktoré mestá a obce to budú, oznámi strana v stredu (13. 2.).

Zároveň sa SMK plánuje s požiadavkou dvojjazyčných názvov staníc opakovane obrátiť aj na splnomocnenca vlády pre národnostné menšiny Lászlóa Nagya a tiež na Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) a ministerstvo dopravy.

Samotná strana aj viacerí starostovia miest a obcí podľa Berényiho už viackrát túto otázku smerovali na úrady, no ich odpovede sú stále zamietavé. Dôvodom má byť podľa predsedu strany to, že úrady nemajú kompetencie na takéto označenie. "Napriek tomu, že pri nastúpení vlády Roberta Fica (Smer-SD) boli sľuby, že je to len technická otázka a dá sa to vyriešiť ľahko, ukázalo sa, že také jednoduché to nie je," doplnil Berényi.

Ministerstvo dopravy si podľa hovorcu Martina Kóňu uvedomuje potrebu riešenia dvojjazyčného označovania staníc. "Tento problém riešime už dlhšie. Žiaľ, súčasná legislatíva neumožňuje osádzanie dvojjazyčných tabúľ," odôvodnil Kóňa pre TASR.

V druhej polovici roka 2013 rezort dopravy predloží veľkú novelu zákona o dráhach. "Jej súčasťou bude aj riešenie tejto problematiky," dodal Kóňa. Novelu ministerstvo podľa jeho slov pripraví v spolupráci so zástupcami všetkých národnostných menšín a nebráni sa žiadnej diskusii.

"Akékoľvek nezákonné aktivity môžu byť skôr na škodu a určite neprispievajú k racionálnemu riešeniu, na ktorom máme všetci úprimný záujem," doplnil. Na vyriešenie tejto problematiky však bude podľa neho potrebné upraviť aj zákon o používaní jazyka národnostných menšín.