Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

SMK očakáva, že A. Kiska pomôže zastaviť asimiláciu Maďarov v SR

József Berényi. Foto: FOTO TASR/Michal Svítok

SMK chce v komunálnych voľbách získať hlavne Dunajskú Stredu a Komárno.

Bratislava 14. júna (TASR) - Strana maďarskej komunity (SMK) chce, aby nový prezidenta Andrej Kiska, ktorý sa v nedeľu ujme funkcie, pomohol zastaviť asimiláciu Maďarov na Slovensku. "Vyjadrili sme očakávanie, že sa bude aktívne spolupodieľať na úsiliach voči asimilačným procesom ohrozujúcim maďarskú menšinu na Slovensku," povedal po dnešnom rokovaní Republikovej rady šéf SMK József Berényi.

Dúfa, že Kiska bude nápomocný, aby aj menšinová identita mohla byť na slovenskom území zachovaná. "Pán prezident môže zohrať kľúčovú úlohu, aby slovensko-maďarské vzťahy boli dobré nielen na medzištátnej úrovni, ale aj na úrovni komunít a jednotlivých spoločností," doplnil Berényi.

Strana dnes okrem iného hodnotila uplynulé regionálne, prezidentské voľby a eurovoľby. Všetky dopadli pre SMK podľa Berényiho dobre. Pripomenul svoju účasť v druhom kole volieb predsedu Trnavského samosprávneho kraja, zisk približne rovnakého počtu krajských poslancov, aj vyše päťpercentnú podporu pre prvého maďarského prezidentského kandidáta Gyulu Bárdosa.

V eurovoľbách SMK stratila jeden mandát, po novom bude mať namiesto dvoch len jedného europoslanca Pála Csákyho. Berényi to pripisuje aj tomu, že o hlasy voličov strana bojovala s Mostom-Híd, čo pred piatimi rokmi nebolo. Poukázal, že napriek tejto konkurencii SMK získala viac hlasov ako Most-Híd. Dodal, že bugárovci nedokázali jeho stranu poraziť ani s podporou Slovákov. "Je to teda pre nás úspech," vyhlásil.

V komunálnych voľbách chce získať hlavne Dunajskú Stredu a Komárno

Dunajská Streda a Komárno sú kľúčové mestá, v ktorých chce SMK získať v tohtoročných komunálnych voľbách post primátora. Strana by okrem toho rada obhájila starostov a primátorov v tých obciach, v ktorých aj dnes šéfuje.

"Chceli by sme udržať podobný počet, ako máme dnes," povedal predseda SMK József Berényi na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave po skončení rokovania straníckej Republikovej rady.

Zdôraznil, že komunálne voľby sú pre SMK dôležité. "Hospodársky, spoločenský, kultúrny a duchovný rozvoj obcí v značnej miere závisí od volených miestnych zástupcov," poznamenal Berényi.

Dodal, že na miestnych orgánoch spočívajú aj základné piliere zachovania maďarskej menšiny. "Preto je dôležité, aby vedúci predstavitelia na územiach obývaných aj maďarským obyvateľstvom, boli vybratí z tých kandidátov, ktorí zodpovedajú očakávaniam po odbornej i morálnej stránke," doplnil.

Termín komunálnych volieb ešte nie je určený. Rozhodne o ňom predseda parlamentu Pavol Paška (Smer-SD).

SMK vyzýva vládu, aby čo najskôr vymenovala splnomocnenca pre menšiny

Strana maďarskej komunity (SMK) vyzýva vládu SR, aby čo najskôr vymenovala splnomocnenca pre národnostné menšiny. Tento post nie je riadne obsadený od minulého roka, kedy odstúpil László Nagy, ktorý tam bol za Most-Híd.

"Negatívne sme konštatovali, že napriek sľubom nedošlo doposiaľ k vymenovaniu splnomocnenca vlády pre národnostné menšiny. Slovensko potrebuje dialóg s menšinami, potrebuje ho aj vláda. Vyzývame preto vládu, aby čo najrýchlejším spôsobom nominovali splnomocnenca," povedal predseda SMK József Berényi na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave po skončení rokovania Republikovej rady.

Úrad splnomocnenca dnes vedie Mária Jedličková, ktorá je riadením, usmerňovaním a kontrolovaním činnosti úradu poverená od vlani. Na základe dodatku štatútu splnomocnenca má Jedličková tiež mandát dočasného člena rady vlády pre ľudské práva na plnenie úloh splnomocnenca vlády pre národnostné menšiny a rovnako aj právomoc predsedu Výboru pre národnostné menšiny a etnické skupiny (VNMES), ktorý zasadnutia výboru zvoláva.