Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

Smolinský: Bude namieste zmeniť pojem DHZO na obecný hasičský zbor

Na snímke hasičské auto v hasičskej stanici DHZ v obci Bíňovce pri Trnave. Foto: TASR Lukáš Grinaj

Dobrovoľný hasičský zbor je základnou organizačnou jednotkou DPO SR. Členom môže byť každý občan vo veku od 15 rokov, ak súhlasí s náplňou činnosti a stanovami.

Bratislava 5. januára (TASR) - Dobrovoľný hasičský zbor (DHZ) a Dobrovoľný hasičský zbor obce (DHZO) majú len názvoslovnú súvislosť. Preto bude na mieste, keď sa pojem DHZO zmení opäť na obecný hasičský zbor (OHZ), ako tomu bolo do roku 2014. Prezident Dobrovoľnej požiarnej ochrany (DPO) SR Jozef Smolinský to uviedol pre TASR.

"Tento 'pojmologický galimatiáš' je výsledkom snahy tých, ktorí nepochopili, že DHZO nie je dobrovoľná hasičská jednotka, lebo je na základe zákona povinne zriaďovaná pri počte obyvateľov nad 500 a na viac obcou, že členom hasičskej jednotky sa stáva občan na základe dobrovoľného rozhodnutia. Ale po zaradení do hasičskej jednotky (DHZO) už nejde o dobrovoľnosť," upozornil Smolinský. Ako vysvetlil, pri vyhlásení poplachu člen DHZO v pohotovosti musí ísť na zásah. Vystúpiť z DHZO môže len na základe vlastnej žiadosti alebo z dôvodu neplnenia povinností.

Dobrovoľný hasičský zbor obce je hasičská jednotka, ktorú zriaďuje obec, mesto, na základe zákona o ochrane pred požiarmi. Ako priblížil Smolinský, členom uvedenej hasičskej jednotky môže byť osoba vo veku od 18 rokov, zdravotne a psychicky spôsobilá, odborne spôsobilá (minimálne základná príprava člena hasičskej jednotky), ktorá bola pre uvedenú činnosť preskúšaná zriaďovateľom hasičskej jednotky a menovaná za člena uvedenej jednotky na konkrétnu funkciu. V súčasnej dobe je v rámci celoplošného rozmiestnenia síl a prostriedkov zaradených vyše 1800 DHZO a DHZM.

Dobrovoľný hasičský zbor je základnou organizačnou jednotkou DPO SR. Členom môže byť každý občan vo veku od 15 rokov, ak súhlasí s náplňou činnosti a stanovami. "Nemá priamu súvislosť s činnosťou v zásahovej jednotke hasičov, aj keď jeho vybraní členovia, na základe získaných odborných spôsobilostí, vykonávajú činnosť v DHZO," poznamenal prezident DPO SR. K súčasnosti DPO SR eviduje cez 2300 dobrovoľných hasičských zborov s viac ako 74.000 členov.

Smolinský však pripomína, že ochrana pred požiarmi nie je len o činnosti zásahových jednotiek. Cieľom a poslaním DPO SR je podieľať sa na výchove a príprave obyvateľstva k ochrane pred požiarmi a inými nežiaducimi udalosťami, výchove detí a mládeže, verejnoprospešnej, vzdelávacej, osvetovej a kultúrnej činnosti, organizácii športovej činnosti a súťaží zameraných na ochranu pred požiarmi, zachovania a zveľaďovania historického a kultúrneho dedičstva, cezhraničnej spolupráce a v neposlednom rade tvorby, ochrany, udržiavania alebo zlepšovania životného prostredia.

Za posledné dva roky podľa Smolinského DPO SR zápasí s nedostatkom finančných prostriedkov, ktoré nie sú zo strany štátu poskytované na zabezpečenie činnosti v dostatočnej výške. I preto Snem DPO SR musel prijať nepopulárne opatrenia o znížení hodinových úväzkov tajomníkov na okresoch a zvýšenia členského príspevku. Finančnú pomoc DPO SR poskytli aj niektoré vyššie územné celky a viacero obcí. Je presvedčený, že sa situácia s financovaním DPO SR vyrieši.

Zamieňanie pojmov týkajúcich sa dobrovoľných hasičov konštatuje aj Ministerstvo vnútra SR. V novele zákona o ochrane pred požiarmi, ktorá je v medzirezortnom pripomienkovom konaní, plánuje okrem iného zmeniť názov "dobrovoľný hasičský zbor obce" na "obecný hasičský zbor".