Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Pellegrini: Smer-SD nepodporuje rasistické vyjadrenia

Na snímke podpredseda strany Smer-SD a volebný líder Peter Pellegrini počas tlačovej konferencie po slávnostnom sneme strany 7. decembra 2019 v Bratislave. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Smer-SD je pripravený odborne aj personálne na to, aby mohol vyhrať budúcoročné parlamentné voľby a aby mohol ďalej viesť vládu, vyhlásil to volebný líder Smeru-SD a premiér Peter Pellegrini.

Bratislava 7. decembra (TASR) – Slávnostný snem Smeru-SD v Bratislave sa začal v sobotu dopoludnia minútou ticha za obete piatkového (6.12.) nešťastia v Prešove, pri ktorom zahynulo sedem ľudí a desiatky sa zranili.

V piatok vybuchol plyn v jednom z bytov v 12-podlažnej bytovke. Hasiči zasahovali celú noc, požiar zlikvidovali v sobotu ráno. Svoje domovy museli opustiť obyvatelia viacerých okolitých domov.

Premiér Peter Pellegrini už v piatok avizoval, že mesto dostane na riešenie situácie z rezervy predsedu vlády milión eur. Mesto Prešov zverejnilo číslo účtu, na ktoré môžu ľudia prispieť pre občanov postihnutých tragickým výbuchom na Mukačevskej ulici. Zbierku podporila aj prezidentka Zuzana Čaputová.

Číslo účtu je SK90 7500 0000 0040 0859 1229. K platbe treba uviesť variabilný symbol 6122019. Polícia zároveň varovala pred možným zneužitím prešovského tragického výbuchu v paneláku a falošnými účtami zbierky.

Fico odišiel zo snemu kvôli zdravotným problémom



Predseda Smeru-SD Robert Fico nevystúpi na sneme sociálnych demokratov. Musel odísť do nemocnice pre problémy s krvným tlakom. Oznámil to médiám v sobotu pred snemom a zdôraznil, že sa nič nedeje a nechce, aby sa šírili špekulácie. Pripomenul, že s krvným tlakom má problém dlhodobo.

"Prosím, nech nie sú žiadne špekulácie. Mám obrovský problém s krvným tlakom, musím odísť zo snemu. Idem do nemocnice," povedal predseda Smeru-SD, ktorý mal vystúpiť s prejavom na slávnostnom sneme. Smer-SD si na zasadnutí pripomína svojich 20 rokov. Na sneme vystúpi premiér a podpredseda Smeru-SD Peter Pellegrini.



Pellegrini: Smer má nového lídra, ale rovnaký cieľ


Strana Smer-SD má síce nového volebného lídra, ale stále rovnaký cieľ, vyhrať voľby a pokračovať v presadzovaní silného sociálneho štátu. Vyhlásil to premiér Peter Pellegrini, ktorý je volebným lídrom pre budúcoročné parlamentné voľby. V prejave na sneme Smeru-SD zdôraznil, že moderný štát sa musí vedieť postarať o slabých, starých, dávať nádej mladým, aby neodchádzali do zahraničia. Tiež kritizoval niektoré opozičné strany, ktoré ale nemenoval.

Poznamenal, že 20 rokov Smeru-SD je z pohľadu existencie Slovenskej republiky veľa. "Boli sme pri všetkých kľúčových historických udalostiach, ktoré nás posúvali vpred. Pri vstupe do EÚ a NATO, zapojení sa do Schengenu či zavedení eura. Som naozaj úprimne dojatý," uviedol Pellegrini. V prejave sa vymedzil aj voči opozícii. "Nie sme výťahová či autobusová strana, partička, čo nepozná Slovensko za tabuľou Bratislava. Nie sme ani deštruktívna skupinka, ktorá mení kabáty podľa preferencií," povedal s tým, že nie sú ani zabávači, ktorým stačí mobil a sociálna sieť a zrazu poznajú recept na všetky problémy krajiny. Podľa neho ide o stranu, ktorá vždy šla za cieľom urobiť zo Slovenska sociálne spravodlivý štát.

Poukázal aj na obdobie po vražde novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej, kedy podal demisiu vtedajší premiér a súčasný predseda strany Robert Fico. Pellegrini povedal, že jedna dvadsaťročnica sa skončila a druhá sa začína. Zároveň menoval dve základné úlohy do budúcnosti. Tvrdí, že je potrebné zbaviť sa balastu, ktorý je brzdou pokroku. Za druhú úlohu označil jasnú víziu.

Smer-SD nesmie mať problém priznať si chyby, keď ich urobí. Vyvodzovanie politickej zodpovednosti patrí do vyspelej politickej kultúry, vyhlásil premiér. Strana podľa neho nesmie prepadnúť pocitu, že v centrále majú patent na rozum, musia viac počúvať ľudí. Poukázal na reformu nemocníc. Nepriamo skritizoval, že sa ju nepodarilo presadiť. Vyhlásil, že ak raz zdravotníctvo nefunguje, reformu treba presadiť, lebo treba mať na pamäti najskôr prospech krajiny až potom stranícke ambície.

Pellegrini opätovne vylúčil aj povolebnú spoluprácu s ĽSNS. Ak by to bolo inak, vnímal by to ako "pošliapanie pamiatky našich otcov".



Volebný líder Smeru-SD Peter Pellegrini chce sociálne spravodlivé Slovensko, podporu seniorov, kvalitné služby, pracovné miesta, dostupnú zdravotnú starostlivosť pre všetkých či kvalitné školstvo. V prejave vyhlásil, že chce tiež spravodlivé a bezpečné Slovensko, ktoré zveľaďuje svoju prírodu a chráni životné prostredie a aby bolo Slovensko naďalej rešpektované a medzinárodne uznávané.

Na záver dodal, že pôjde o najťažšiu predvolebnú kampaň v histórii strany. Podľa neho to bude "ťažká a tŕnistá cesta". Je však presvedčený, že spoločne túto cestu zvládnu.

Predseda strany Robert Fico na sneme nevystúpi, dôvodom sú jeho zdravotné problémy s vysokým krvným tlakom. Pred začiatkom podujatia poznamenal, že musí odísť do nemocnice, ale nič sa nedeje. Problémy s vysokým tlakom má dlhodobo. Neskôr hovorca strany Ján Mažgút uviedol, že Fico sa nevráti ani na tlačovú konferenciu, ktorá je plánovaná po skončení snemu.

Na snímke podpredseda strany Smer-SD a volebný líder Peter Pellegrini počas prejavu na slávnostnom sneme 7. decembra 2019 v Bratislave.
Foto: TASR - Pavel Neubauer


Pellegrini: Nesmieme mať problém priznať si chyby



Smer-SD nesmie mať problém priznať si chyby, keď ich urobí. Vyvodzovanie politickej zodpovednosti patrí do vyspelej politickej kultúry. Vyhlásil to podpredseda Smeru-SD a premiér Peter Pellegrini na straníckom sneme. Strana podľa neho nesmie prepadnúť pocitu, že v centrále majú patent na rozum, musia viac počúvať ľudí. Poukázal na reformu nemocníc. Nepriamo skritizoval, že sa ju nepodarilo presadiť. Vyhlásil, že ak raz zdravotníctvo nefunguje, reformu treba presadiť, lebo treba mať na pamäti najskôr prospech krajiny až potom stranícke ambície. Odmietol tiež spoluprácu s ĽSNS.

Pellegrini: Chcem spravodlivé a rešpektované Slovensko


Sociálne spravodlivé Slovensko, podpora seniorov, kvalitné služby, pracovné miesta, dostupná zdravotná starostlivosť pre všetkých či kvalitné školstvo. To sú ciele, ktoré chce dosiahnuť premiér a volebný líder Smeru-SD Peter Pellegrini. V prejave na sneme ďalej vyhlásil, že chce tiež spravodlivé a bezpečné Slovensko, ktoré zveľaďuje svoju prírodu a chráni životné prostredie a aby bolo Slovensko naďalej rešpektované a medzinárodne uznávané.



Fico by mal byť stabilizovaný


Predseda Smeru-SD Robert Fico, ktorý musel odísť pred začiatkom straníckeho snemu do nemocnice pre problémy s vysokým krvným tlakom, by mal byť stabilizovaný. Informoval o tom premiér a podpredseda Smeru-SD Peter Pellegrini po sneme na tlačovej konferencii. Ficovi želá spolu s delegátmi snemu skoré uzdravenie.

"Môžem potvrdiť, že pán predseda Robert Fico je v starostlivosti lekárov. Jeho zdravotný stav je pod kontrolou a krvný tlak je ako-tak stabilizovaný," povedal Pellegrini.



Fico pri odchode zo snemu oznámil médiám, že má obrovský problém s krvným tlakom a preto musí odísť do nemocnice. Zdôraznil, že sa ale nič nedeje a nechce, aby sa šírili špekulácie. Pripomenul, že s krvným tlakom má problém dlhodobo. Smer-SD si na sneme pripomínal svojich 20 rokov.

Pellegrini: V Smere dnes nie je na stole otázka výmeny predsedu


V Smere-SD dnes nie je na stole otázka výmeny predsedu. Vyhlásil to volebný líder Smeru-SD a premiér Peter Pellegrini na tlačovej konferencii po straníckom sneme. Čo bude po voľbách, sa podľa neho budú rozprávať až potom, nechce riešiť hypotetické otázky.

Na snímke uprostred predseda Smeru-SD Robert Fico nevystúpi na sneme sociálnych demokratov. Musel odísť do nemocnice pre problémy s krvným tlakom. Oznámil to médiám v sobotu pred snemom a zdôraznil, že sa nič nedeje a nechce, aby sa šírili špekulácie. Pripomenul, že s krvným tlakom má problém dlhodobo. Vpravo podpredseda strany Peter Pellegrini. Bratislava, 7. decembra 2019.
Foto: TASR - Pavel Neubauer


Pellegrini: Smer je pripravený vyhrať voľby a ďalej viesť vládu


Smer-SD je pripravený odborne aj personálne na to, aby mohol vyhrať budúcoročné parlamentné voľby a aby mohol ďalej viesť vládu. Vyhlásil to volebný líder Smeru-SD a premiér Peter Pellegrini po sneme strany. Ľudia podľa neho vo voľbách rozhodnú, či chcú zmenu chaosu a nestability, alebo zodpovednú zmenu, ktorú ponúkajú sociálni demokrati.

Pellegrini verí, že Smer-SD voľby opäť vyhrá. Opätovne odmietol spoluprácu s ĽSNS. Poznamenal, že nejde len o jeho rozhodnutie, ale o názor celého vedenia a členov strany. Neupresnil, s kým naopak po voľbách bude spolupracovať. Ukáže sa to podľa neho až potom, ako budú známe výsledky volieb. Premiér si myslí, že Smer je stranou, ktorá by mala ťažký predvolebný súboj vybojovať. Zopakoval, že pre stranu to budú zrejme najťažšie voľby.

Smer predstavil na sneme aj nové logo a slogan. Pellegrini nevidí problém v tom, že strana marketingovo ponúka nový Smer. O všetkom podľa neho rozhodnú ľudia vo voľbách. Poznamenal, že v prvej tridsiatke kandidačnej listiny strany sú nové mená a oproti minulým voľbám sa výrazne obmenila. Na otázku, kto organizuje kampaň Smeru, Pellegrini povedal, že to nevie. Tvrdí, že nemá čas to zisťovať popri svojich pracovných povinnostiach.

Premiér počas tlačovej konferencie nechcel povedať, či bude kandidovať za predsedu strany proti súčasnému lídrovi Robertovi Ficovi. Podľa neho nejde o tému dňa a táto otázka nie je na stole. Čo bude po voľbách, sa podľa neho budú rozprávať až potom, teraz nechce riešiť hypotetické otázky.

Volebný líder Smeru-SD poznamenal, že strana nepodporuje, ani nikdy nebude podporovať rasistické vyjadrenia. Hovorí, že chce podporovať trend tolerantnej spoločnosti. Zároveň sa zastal predsedu strany Roberta Fica, ktorého obvinili z trestných činov hanobenia národa, rasy a presvedčenia, podnecovania k národnostnej, rasovej a etnickej nenávisti, a to v súbehu s trestným činom schvaľovania trestného činu. Ako dodal, Fico bude mať dostatok možností na to, aby podozrenia vyvrátil. Robert Kaliňák doplnil, že to bol práve Smer-SD, kto vyzliekol predstaviteľov Slovenskej pospolitosti z uniforiem a pripravil sériu zákonov na boj proti extrémizmu.



Fico sa na sneme nezúčastnil, pred jeho začiatkom odišiel pre problémy s vysokým krvným tlakom do nemocnice. Pellegrini počas tlačovej konferencie povedal, že zdravotný stav predsedu strany je stabilizovaný.

Pellegrini: Smer-SD nepodporuje rasistické vyjadrenia


Smer-SD nepodporuje ani nikdy nebude podporovať rasistické vyjadrenia. Vyhlásil to volebný líder Smeru-SD a premiér Peter Pellegrini na tlačovej konferenci po straníckom sneme. Hovorí, že chce podporovať trend tolerantnej spoločnosti. Zároveň sa zastal predsedu strany Roberta Fica, ktorého obvinili z trestných činov hanobenia národa, rasy a presvedčenia, podnecovania k národnostnej, rasovej a etnickej nenávisti, a to v súbehu s trestným činom schvaľovania trestného činu.

Vláda odsúhlasila milión eur na pomoc Prešovu, suma sa môže navýšiť


Mesto Prešov má už v pondelok dostať milión eur, ktorý sľúbil premiér Peter Pellegrini na pomoc po piatkovom výbuchu plynu v bytovke na Mukačevskej ulici. Rozhodla o tom vláda hlasovaním per rollam. Potvrdil to predseda vlády Pellegrini na tlačovej konferencii po rokovaní snemu Smeru-SD. Vláda je pripravená túto sumu v prípade potreby navýšiť.

"Podpísali sme súhlasné hlasovanie per rollam o uvoľnení toho prvého milióna, ktorý hneď v pondelok ráno bude prevedený na účet mesta Prešov. Považujem to za zálohu," uviedol Pellegrini. Peniaze pôjdu na zastabilizovanie budovy, kým sa nerozhodne o jej stave, a pre rodiny, ktoré pomoc potrebujú. Vláda je ďalej podľa premiéra pripravená mestu pomôcť aj pri dlhodobom riešení situácie.



Plyn vybuchol v piatok v jednom z bytov v 12-podlažnej bytovke. Nešťastie si vyžiadalo niekoľko ľudských životov a desiatky zranených. Hasiči zasahovali celú noc, požiar zlikvidovali v sobotu ráno. Svoje domovy museli opustiť obyvatelia viacerých okolitých domov.

Premiér Peter Pellegrini už v piatok avizoval, že mesto dostane na riešenie situácie z rezervy predsedu vlády milión eur. Mesto Prešov zverejnilo číslo účtu, na ktoré môžu ľudia prispieť pre občanov postihnutých tragickým výbuchom na Mukačevskej ulici. Zbierku podporila aj prezidentka Zuzana Čaputová.

Číslo účtu je SK90 7500 0000 0040 0859 1229. K platbe treba uviesť variabilný symbol 6122019. Polícia zároveň varovala pred možným zneužitím prešovského tragického výbuchu v paneláku a falošnými účtami zbierky.