Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

SNG plánuje zriadiť kontaktný bod pre stretnutia ukrajinských rodín

Na snímke budova Slovenskej národnej galérie (SNG) počas rekonštrukčných prác v Bratislave vo štvrtok 27. januára 2022. Foto: TASR Dano Veselský

Podrobnosti chce galéria zverejniť čoskoro na sociálnych sieťach.

Bratislava 21. apríla (TASR) - Slovenská národná galéria (SNG) v nadväznosti na svoje aktivity pomáhajúce integrácii ukrajinských utečencov plánuje zriadiť vo svojich priestoroch kontaktný bod pre pravidelnú možnosť stretávania sa ukrajinských rodín, ale aj Slovákov, ktorí im pomáhajú.

"Na tomto mieste sa budú môcť kreatívne realizovať, stretnúť sa s umením, navzájom si zdieľať svoje skúsenosti a nadväzovať nové kontakty," uviedla o zámere Klára Hudáková z oddelenia marketingu a tvorby programov SNG. Podrobnosti chce galéria zverejniť čoskoro na sociálnych sieťach.

Hudáková takisto oznámila, že študenti Ľvovskej národnej akadémie umení, ktorých prijala Vysoká škola výtvarných umení (VŠVÚ), budú mať možnosť absolvovať pedagogickú prax na Oddelení galerijnej pedagogiky SNG. "V rámci nej nám umožnia pripraviť vzdelávacie programy pre ukrajinské triedy a skupiny detí v Bratislave, ktoré už prejavili záujem," dodala Hudáková.

Pripomenula, že ľudia, ktorí z Ukrajiny utiekli pred vojnou, majú voľný vstup nielen do SNG v Bratislave, ale aj v rámci vysunutých pracovísk národnej galérie - Schaubmarovho mlyna v Pezinku, Zvolenského zámku, Kaštieľa Strážky a Galérie Ľudovíta Fullu v Ružomberku. "V Schaubmarovom mlyne v Pezinku sa takisto pravidelne koná sobotňajšie varenie tradičného boršču určené nielen pre ukrajinskú komunitu," dodala Hudáková.