Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

SNG prerokuje s pražskou NG štúdiu obnovy pavilónu v Benátkach

Generálna riaditeľka SNG Alexandra Kusá, foto z archívu. Foto: TASR/Michal Svítok

Rekonštrukcia má napraviť havarijný stav spôsobený poškodením svetlíka počas silnej búrky ešte v roku 2019. Pavilón museli uzavrieť.

Bratislava 27. júla (TASR) – V prípade plánovanej rekonštrukcie československého výstavného pavilónu v benátskom Giardini di Castello majú zástupcovia Slovenskej národnej galérie (SNG) počas augusta rokovať o doplnenej architektonickej štúdii. O pozvánke na stretnutie s predstaviteľmi Národní galerie (NG) Praha, ktorá je správcom pavilónu, informovala TASR generálna riaditeľka SNG Alexandra Kusá.

Rekonštrukcia má napraviť havarijný stav spôsobený poškodením svetlíka počas silnej búrky ešte v roku 2019. Pavilón museli uzavrieť. Zástupcovia ministerstiev kultúry SR a ČR i NG Praha a SNG uzavreli na konci roka 2019 dohodu o jeho rekonštrukcii, NG Praha zároveň začala s projektovou prípravou.

Generálna riaditeľka SNG pripomenula, že v roku 2020 napriek zložitej pandemickej situácii vznikla architektonická štúdia, ktorú mali po potvrdení registrácie rekonštrukcie v apríli tohto roka dopracovať. Časový horizont samotnej realizácie, ani termín obnovenia výstavy však v súčasnosti nie je možné špecifikovať. „Podľa medzištátnej dohody sme závislí od aktivity českej strany, ktorá vybavuje rekonštrukciu v pamiatkovo veľmi exponovanej oblasti počas pandemickej situácie,“ vysvetlila Kusá. Upozornila však, že slovenský rezort kultúry prisľúbil príspevok na rekonštrukciu. „Výstavný program bude obnovený hneď po ukončení prác. Dvojročný cyklus striedania v príprave projektov sa našťastie prerušil, o náš termín neprídeme a po rekonštrukcii tak bude na rade slovenská strana,“ dodala.

Výzvu na predloženie informácií o plánoch rekonštrukcie adresoval zainteresovaným ministerstvám i galerijným inštitúciám oboch krajín nedávno spolok Skutek združujúci profesionálov pôsobiacich v oblasti vizuálneho umenia. Združenie upozorňuje, že pavilón, ktorý od roku 1926 stojí v najvýznamnejšej časti benátskeho výstavného areálu, patrí ku kultúrnemu dedičstvu oboch krajín.