Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Slovensko

SNM a Divadelný ústav získali časť pozostalosti E. Gruberovej

Na archívnej snímke sopranistka Edita Gruberová. Foto: TASR - Miroslava Cibulková

Riaditeľka DÚ Vladislava Fekete podčiarkla, že Edita Gruberová reprezentovala slovenské hudobno-dramatické umenie na najvyššej úrovni.

Bratislava 12. septembra (TASR) - Pozostalosť po slovenskej opernej dive Edite Gruberovej sa v septembri stala predmetom dražby aukčného domu Dorotheum. Ministerstvo kultúry SR uvoľnilo v tejto súvislosti finančné prostriedky vo výške 20.000 eur pre Slovenské národné múzeum (SNM) a Divadelný ústav (DÚ), ktoré sa v dražbe uchádzali o vybrané predmety kultúrnej hodnoty do zbierkového fondu podľa oblasti svojho výskumu.

Zbierkotvorné inštitúcie sa zúčastnili na online dražbe 8. septembra. Ako TASR informovali SNM a DÚ, z pozostalosti sa im podarilo vydražiť koncertné róby, divadelný kostým, odevné doplnky, šperky, ale aj portrétnu fotografiu, secesný notový stojan a ocenenia za umelecký prínos a reprezentáciu Slovenska a Rakúska v zahraničí - súbor ôsmich medailí a plakiet, štátne vyznamenania Rad bieleho dvojkríža II. triedy a Medailu prezidenta SR.

"Edita Gruberová predstavuje poprednú osobnosť svetovej opernej scény. Jej pozostalosť je pre nás cenná a zároveň zaujímavá aj z pohľadu dokumentácie Slovákov žijúcich v zahraničí, ktorú v SNM spracováva novozaložené Dokumentačné centrum slovenského vysťahovalectva," komentoval akvizície Branislav Panis, generálny riaditeľ SNM.

Riaditeľka DÚ Vladislava Fekete podčiarkla, že Edita Gruberová reprezentovala slovenské hudobno-dramatické umenie na najvyššej úrovni. "Je pre nás nesmiernym prínosom, že sme mohli získať niektoré unikátne kostýmy a predmety múzejnej hodnoty, ktoré sprevádzali jej jedinečnú umeleckú kariéru," dodala.