Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

SNM: Výstava o Štefánikovi v Meudone je predzvesťou stálej expozície

Na snímke ministerka kultúry SR Natália Milanová (druhá zľava) na výstave vo francúzskom Meudone 1. júla 2021. Foto: TASR - Erik Mader

Expozícia bude súčasťou zrekonštruovaných priestorov observatória, v ktorom na začiatku 20. storočia M. R. Štefánik pôsobil.

Bratislava 3. júla (TASR) - Výstava o Milanovi Rastislavovi Štefánikovi vo francúzskom Meudone, ktorá mapuje jeho astronomické bádanie i fotografickú zbierku z jeho ciest a pozorovaní vesmíru, je predzvesťou väčšej, stálej meudonskej expozície o spoluzakladateľovi Československa. TASR o tom informoval generálny riaditeľ Slovenského národného múzea (SNM) Branislav Panis.

Expozícia bude súčasťou zrekonštruovaných priestorov observatória, v ktorom na začiatku 20. storočia M. R. Štefánik pôsobil. "Nová expozícia umožní detailnejšie a komplexnejšie priblížiť Štefánikov život. Môžeme v tomto prípade profitovať aj z množstva materiálu, ktoré sme zozbierali v súvislosti s veľkou výstavou M. R. Štefánik. Generál – Osloboditeľ a novou expozíciou v Košariskách," uviedol Panis.

Časový horizont otvorenia výstavy v tejto chvíli nie je možné určiť. Hovorí sa o období do roku 2024, v súčasnosti sa spracováva projekt rekonštrukcie observatória. "V každom prípade chceme už tento rok začať pripravovať scenár výstavy, aby sme boli pripravení. Predpokladáme, že samotné práce na realizácii expozície budú trvať minimálne rok," uviedol šéf SNM, ktorý je presvedčený i tom, že pokračujúci výskum venovaný Štefánikovi vyprodukuje ďalšie štúdie a publikácie, na ktorých sa bude SNM podieľať.

Aktuálnu výstavu v Meudone venovanú Štefánikovi, ktorú pripravila s podporou SNM a parížskym observatóriom Vysoká škola výtvarných umení v Bratislave, otvorila vo štvrtok (1. 7.) ministerka kultúry SR Natália Milanová (OĽANO). Deň predtým ministerka otvorila aj zrekonštruované múzeum venované československým legionárom. Aj na tejto expozícii, umiestnenej vo východofrancúzskom meste Darney, sa podieľalo SNM a jeho Historické múzeum.