Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Historička: Povstanie zrodilo aj rómskych hrdinov

Na snímke etnografka a historička Zuzana Kumanová. Foto: TASR/Erik Mader

Historička a etnologička odhaduje, že počas SNP prišlo o život približne 1400 Rómov.


Bratislava 28. augusta (TASR) – Výročie Slovenského národného povstania (SNP) je príležitosťou pripomenúť činy ľudí, ktorí riskovali i obetovali svoj život v boji za slobodu a demokraciu. Historička a etnologička Zuzana Kumanová upozorňuje, že pod hrdinské príbehy SNP sa podpísali aj Rómovia.

Do pozornosti dáva Kumanová činy Antona Facunu. Od októbra 1941 pôsobil tento rodák zo Sklabine v slovenskej armáde, slúžil v ružomberskom delostreleckom pluku a s ním sa zúčastnil aj na bojoch na východnom fronte. "Po návrate na Slovensko v decembri 1943 ho pridelili k technickej brigáde do Talianska. Tam prebehol k partizánskej skupine Rinoldo, ktorá operovala v oblasti Perugie," ozrejmila historička.

Do bojov v SNP aktívne zasiahol na jar 1944. V Ríme sa skontaktoval s československou vojenskou misiou a ako tlmočník sa s americkou výsadkárskou jednotkou dostal na povstalecké územie. "Zaradený bol do skupiny Day ako sprievodca a pomocník pod krycím menom Anton Novák," priblížila Kumanová. Počas povstania sa podľa jej slov o husárskych kúskoch Facunu rozprávali legendy, Nemci mali dokonca za jeho hlavu vypísať finančnú odmenu. "Po vojne sa Facuna dočkal československej medaily za účasť na SNP a aj uznania americkej vlády," dodala historička.

Poukázala aj na to, že ústne svedectvá z predchádzajúcich desaťročí spomínajú dokonca samostatnú partizánsku skupinu, ktorú mal viesť Róm - partizán Oračko. Pochádzal z Chmeľova a práve v okolí obce mala operovať jeho skupina. "Táto téma však nebola doposiaľ dostatočne spracovaná a vyžadovala by hlbší archívny výskum," priznala Kumanová.

Historička a etnologička odhaduje, že počas SNP prišlo o život približne 1400 Rómov. Pripomenula, že po vypuknutí povstania Nemci zintenzívnili represálie voči rómskemu obyvateľstvu. "Dôvodom bolo nielen aktívne pôsobenie Rómov medzi partizánmi, ale aj obvinenie z napomáhania a spolupráce s odbojom," uviedla Kumanová.

Väčšina týchto protirómskych akcií sa odohrala od novembra 1944 do januára 1945, pričom najintenzívnejšie represálie boli na tzv. povstaleckom území. "Z geografického hľadiska môžeme vymedziť lokality v okolí Hnúšte, Tisovca, v oblasti Banskej Bystrice a Horehronia," spresnila historička. Ďalšie lokality sa nachádzajú v okolí Zvolena, Detvy, Lovinobane, Krupiny, Svätého Kríža nad Hronom, od Kremnice smerom k turčianskemu regiónu. Ojedinele sa uskutočnili aj na Považí, Záhorí a v humenskom regióne.

Od augusta tohto roku pripomína aktívnu účasť i obete Rómov v SNP pamätná tabuľa v Múzeu SNP v Banskej Bystrici.