Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Slovensko

Andel o kríze SNS: Slota a Malíková verejne prepierali špinavé prádlo

Archívne foto. V Rytierskej sieti Bratislavského hradu sa uskutočnil 3. septembra 1992 slávnostný akt podpísania Ústavy Slovenskej republiky. Na snímke zľava, Marián Andel (SNS), predseda SNR Ivan Gašparovič a Milan Ftáčnik (SDĽ). Foto: TASR/Vladimír Benko

Podľa autora symbolov SNS Mariána Andela bude trvať ešte dlho, kým strana dosiahne svoje bývalé pozície.

Bratislava 7. septembra – Zakladajúci člen Slovenskej národnej strany (SNS), ktorý ju podľa vlastných slov nechal v roku 1990 zaregistrovať na ministerstve vnútra a je aj autorom jej symbolov, znaku a zástavy, Marián Andel, tvrdí, že na začiatku krízy národniarov bol spor medzi bývalými predsedami, Jánom Slotom a Annou Malíkovou, dnes Belousovovou.

„Prepierali rodinné špinavé prádlo pred verejnosťou cez média,“ povedal pre Teraz.sk. „Vtedy sme prvý raz zaznamenali prudký pokles preferencií,“ poznamenal Andel. V tom čase podporil Jána Slotu a tvrdí, že si ho dodnes váži.

Pri príležitosti včerajšieho snemu SNS poznamenal, že bude trvať ešte dlho, kým strana dosiahne svoje bývalé pozície. Zároveň však upozornil na historické korene strany, ktorá vznikla v roku 1871, ako aj na jej úlohu pri vzniku samostatného Slovenska.

Boj o samostatnosť

Slovenská národná strana bola prvou stranou ktorá po Nežnej revolúcii presadzovala myšlienku samostatnosti Slovenska . „Bol som prvý slovenský politik, ktorý v zahraničí hovoril o potrebe vzniku samostatného Slovenska a to 11.decembra 1991 na univerzite v Oxforde, kde bola konferencia o vzťahoch medzi Čechmi a Slovákmi. Nikdy som neútočil na Čechov, iba som zdôvodňoval potreby samostatnosti. A dnes sa to ukázalo, že vzťahy medzi Čechmi a Slovákmi nikdy neboli v histórii tak dobré ako sú dnes. A toto si už musíme uchovať,“ odkázal.

Andel patril od začiatku medzi čelných predstaviteľov SNS. V parlamente presadzoval myšlienky slovenskej samostatnosti. Po vládnej kríze z marca 1993 bola podpísaná koaličná dohoda medzi HZDS a SNS, podľa ktorej mala SNS obsadiť vo vláde dve vicepremiérske funkcie a post ministra školstva. Marián Andel sa stal podpredsedom vlády. Avšak vo funkcii zotrval len štyri mesiace. V marci 1994 bola vláde Vladimíra Mečiara vyslovená nedôvera. Andel sa vrátil do parlamentu, kde zotrval ešte vyše osem rokov.

Ako poslanec slovenského parlamentu podporil v roku 1992 Deklaráciu zvrchovanosti SR, zahlasoval za Ústavu SR. Počas slávnostného podpisu Ústavy SR niesol spolu s Jozefom Prokešom, Vladimírom Bajanom a Milanom Ftáčnikom štátne symboly Slovenskej republiky. Spolu so zakladajúcim členom SNS a známym slovenským historikom Antonom Hrnkom sú aj autormi preambuly Ústavy SR.

Na archívnej snímke Marián Andel počas spomienkového stretnutia poslancov Slovenskej národnej rady z rokov 1990 - 1992 v historickej budove NR SR v Bratislave, 19. septembra 2012.
Foto: TASR/Michal Svitok


V roku 1998 mu zastupujúci prezident Mečiar udelil Rád Andreja Hlinku I. triedy za mimoriadne zásluhy o vznik SR. V súčasnosti je predsedom Nezávislého združenia dôchodcov Slovenska. Doteraz tento bývalý pedagóg a v súčasnosti dôchodca používa výraz „páni bratia“, ktorým sa stal známym medzi slovenskými a českými politikmi a ktorý používali členovia SNS už koncom 19 storočia pri vzniku strany.

Súčasnosť SNS

Spoluzakladateľ SNS, jej čestný predseda, bývalý podpredseda vlády a dlhoročný poslanec za národniarov Marián Andel vystúpil zo strany v roku 2000 spolu s bývalými predsedami Jozefom Prokešom, Víťazoslavom Móricom a Jánom Slotom. Tvrdí, že Anna Belousovová vtedy Slotovi, „obrazne povedané, pichla nôž do chrbta“. Dodáva, že Jána Slotu si dodnes váži, aj keď podľa neho často príliš dôveroval ľuďom, ktorí si to nezaslúžili. „A niekedy si nenechal vyvrátiť svoj názor,“ dodal.

Opätovne sa stal členom strany v novembri 2013. „Som znovu členom SNS. Oslovili ma v novembri 2013, aby som sa vrátil späť do strany. Bol to veľmi príjemný pocit, že ma súčasný predseda SNS Andrej Danko oslovil, aby som sa ako zakladajúci člen opätovne vrátil do strany. Som hrdý na to, že tradície SNS pokračujú, aj napriek tomu, že som v niektorých veciach kritický voči súčasnému vedeniu. Som ale rád, že v tomto vedení SNS sú ľudia, ktorí by mohli byť mojimi deťmi. Myšlienka SNS teda stále pokračuje a nestratila sa s odchodom zakladateľov SNS,“ dodal.

Napriek tomu, že sympatizuje so súčasným smerovaním strany, vyjadruje sa voči novým predstaviteľom do značnej miery kriticky. Napríklad súčasného predsedu Andrea Danka považuje za mediálne nedostatočne razantného. „Ale tento môj názor vychádza len z porovnania s predchádzajúcimi predsedami SNS. (Móricom, Prokešom a Slotom – poznámka Teraz.sk). Tí boli výrazní a umiestňovali sa v rebríčkoch popularity, či už v pozitívnom, alebo negatívnom duchu. Na tlačových konferenciách by mal Danko zapájať aj ďalších členov SNS, najmä z rôznych regiónov Slovenska,“ poznamenal Andel, ktorý doteraz vlastní originál zakladajúcej listiny SNS.

Dodal, že sa zo zdravotných dôvodov nemohol zúčastniť snemu SNS v sobotu na Táloch, ale keby tam bol, vystupoval by kriticky. Súčasní predstavitelia SNS by podľa neho mali byť aktívnejší v mediálnej oblasti a reagovať razantnejšie na domáce problémy. „Neviem, či si súčasní predstavitelia SNS uvedomujú význam a tradície SNS. Treba mať stále na pamäti, že sme boli prvou a veľmi dlho jedinou slovenskou politickou stranou, ktorá presadzovala autonómiu Slovenska,“ pripomenul Andel, ktorý v minulosti krátko pôsobil aj ako podpredseda vlády za éry Vladimíra Mečiara a desať rokov bol podpredsedom slovenského parlamentu.