Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Slovensko

SNS: Chorvátsko by malo byť v EÚ spojencom Slovenska

Primátor Popradu Andrej Danko Foto: TASR/Martin Baumann

Ako konštatuje predseda SNS Andrej Danko, Slovensko a Chorvátsko sú si v mnohom podobné - počtom obyvateľov, národnostnými menšinami, hrdosťou na svoju krajinu.

Bratislava 1. júla (TASR) - Slovenská národná strana (SNS) víta vstup Chorvátska do Európskej únie (EÚ). Vstupom Chorvátska sa podľa SNS posilňuje vážnosť Slovanov a ich postavenia v spoločenstve národov únie.

Ako konštatuje predseda SNS Andrej Danko, Slovensko a Chorvátsko sú si v mnohom podobné - počtom obyvateľov, národnostnými menšinami, hrdosťou na svoju krajinu. Danko dodal, že práve chorvátska hrdosť môže nielen posilniť hrdosť Slovákov v EÚ, ale môže byť aj zárukou, že malé národy, ktoré patria do únie, nedovolia z tohto spoločenstva urobiť jednofarebný celok. "Naopak, zasadia sa o to, aby EÚ bola založená na spolupráci a pomoci, bez okliešťovania všetkých právomocí národných štátov zo strany Bruselu," zdôraznil Danko.

Chorvátsko by tak podľa predsedu SNS malo byť spojencom Slovenska v úsilí nedopustiť znevýhodnenie malých štátov v únii.

Danko v tejto súvislosti tiež pripomína fakt, že Chorvátsko vstupuje do EÚ v čase prijatia programového dokumentu SNS Žiadosti slovenských vlastencov Bruselu. Tento dokument, tzv. Popradské memorandum, obsahuje žiadosti a návrhy SNS na zmenu EÚ tak, aby bola zachovaná jej základná idea - zjednotenie v hospodárskej oblasti so zachovaním suverenity jednotlivých členských krajín, dodal Danko.