Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

V prípade Csákyho občianstva už vláda mohla dávno konať, tvrdí SNS

Andrej Danko Foto: TASR

Problematika dvojakého občianstva je podľa SNS dlhodobo nedoriešenou témou slovensko-maďarských vzťahov.

Bratislava 14. júla (TASR) - Slovenská národná strana (SNS) s počudovaním sleduje výzvy predstaviteľov Smeru-SD, ktorí žiadajú europoslanca za Stranu maďarskej komunity (SMK) Pála Csákyho, aby verejne priznal, či je občanom Maďarska, a kedy požiadal o maďarské štátne občianstvo. Pre TASR to uviedol predseda SNS Andrej Danko, podľa ktorého má vládna strana vo svojich rukách všetku výkonnú moc a môže preto spustiť mechanizmy na zistenie pravdy o Csákyho občianstve.

Reagoval tým na medializované informácie, podľa ktorých poslanci Smeru-SD Ján Podmanický a Juraj Blanár vyzývajú europoslanca SMK, aby sa priznal, či je občanom Maďarska.

"SNS dlhodobo žiada vládu SR, aby urobila všetko pre získanie zoznamu slovenských občanov, ktorým bolo udelené maďarské občianstvo. Zjednodušované udeľovanie maďarského občianstva podľa etnickej príslušnosti, etnickým Maďarom žijúcim mimo Maďarska, poškodzuje záujmy Slovenska. Zároveň sa porušujú slovenské zákony," tvrdí Danko.

SNS podľa neho už dlho žiada rovnakú informáciu aj v prípade predsedu SMK Józsefa Berényiho, dokonca pred troma rokmi podala podnet na Ministerstvo vnútra SR, aby preskúmalo, či Berényi je, alebo nie je občanom Maďarska. "Ak totiž toto občianstvo má, nemôže byť občanom Slovenskej republiky, navyše, ani predsedom či štatutárom politickej strany na Slovensku," pripomenul Danko.

Pál Csáky
Foto: TASR/Michal Svítok
Pre SNS sú podľa neho nepochopiteľné terajšie výzvy dvojice poslancov Smeru-SD, aby sa Csáky priznal k eventuálnemu maďarskému občianstvu. "Je jasné, že tento europoslanec, ktorý otvorene hovorí o autonómii maďarskej menšiny na Slovensku, tak sám od seba neurobí a vysmieva sa nielen predstaviteľom vládnej strany do očí," vyhlásil Danko.

Politická strana, ktorá má svojho ministra na čele ministerstva vnútra, ako aj na ministerstve zahraničných vecí a európskych záležitostí, môže podľa neho "využiť všetky páky na to, aby tieto skutočnosti prešetrila, prípadne požiadala maďarskú stranu o tieto informácie".

Problematika dvojakého občianstva je podľa SNS dlhodobo nedoriešenou témou slovensko-maďarských vzťahov, pričom Budapešť nerešpektovaním legislatívy susedných krajín "poškodzuje ich záujmy a zasahuje tak tiež do fungovania ich systému". "Podľa slovenských zákonov osobe s cudzím štátnym občianstvom zaniká slovenské občianstvo. Lenže ani predchádzajúca vláda, ani súčasná vláda Smeru-SD neurobila v tomto prípade nič, ani nereagovala na výzvy vyžiadať si od maďarskej strany zoznam osôb, ktorým bolo maďarské občianstvo udelené," tvrdí predseda SNS.