Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 20. jún 2024Meniny má Valéria
< sekcia Slovensko

SNS podá v súvislosti s reprivatizáciou SSE podnet na GP, tvrdí Danko

Andrej Danko Foto: TASR/Martin Baumann

Danko pripomenul slová Roberta Fica, ktorý pred parlamentnými voľbami v roku 2012 vyhlasoval, že v prípade volebného víťazstva strany SMER-SD jeho vláda nebude privatizovať strategické podniky

Bratislava 28. mája (TASR) - Slovenská národná strana (SNS) podá v najbližšom čase podnet na Generálnu prokuratúru (GP) SR v súvislosti s reprivatizáciou Stredoslovenskej energetiky (SSE), a. s. Pre TASR to uviedol predseda strany Andrej Danko, podľa ktorého SNS trvá na tom, že strategické energetické a infraštruktúrne aktíva musí kontrolovať štát, pretože je to vec národnoštátneho záujmu.

"SNS sa rozhodla opätovne podať podnet na Generálnu prokuratúru v súvislosti s reprivatizáciou SSE. V tejto súvislosti tiež pripomína predchádzajúci predaj 49-percentného podielu Slovenského plynárenského priemyslu (SPP), a. s.," vyhlásil. "Po mýte a plynárňach aj kontrolný balík akcií SSE pravdepodobne skončí v štruktúrach rovnakej finančnej skupiny," dodal. Finančné skupiny podľa Danka "nemajú miesto" v strategických podnikoch. "V Bulharsku sa takéto konanie skončilo katastrofou, ceny energií spôsobili tragédie a zničili nejednu domácnosť," vyhlásil.

Danko pripomenul slová premiéra Roberta Fica, ktorý pred parlamentnými voľbami v roku 2012 vyhlasoval, že v prípade volebného víťazstva strany SMER-SD jeho vláda nebude privatizovať strategické podniky. "Dnes má šancu získať rozpredané podniky naspäť, ale nekoná," zdôraznil Danko.

"Tak ako v prípade SPP, vláda nevyužíva predkupné právo ani v prípade SSE, opäť s argumentom, že štát na to peniaze nemá a nenájde. Sponzori však peniaze nájdu, vediac, že ich investície sa im vrátia. Ak strana SMER-SD nevyužije svoje dominantné politické postavenie vo vláde a nebude kupovať predávane podiely strategických energetických podnikov, posilní finančné skupiny," tvrdí predseda SNS. "Vláda SR svojím konaním poškodzuje záujmy Slovenskej republiky a navyše nekoná v súlade so zákonom č. 278/1993 Z. z. o správe majetku štátu v znení neskorších predpisov," dodal.

SNS podľa Danka žiada kontrolu štátu nad strategickými energetickými a infraštruktúrnymi aktívami, "pretože je to kľúčové nielen v oblasti energetickej bezpečnosti a stability, ale najmä dlhodobej finančnej politiky".