Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

V eurovoľbách by mal za SNS kandidovať J. Paška aj R. Rafaj

Jaroslav Paška Foto: FOTO TASR/Pavel Neubauer

Pre TASR to povedal šéf SNS Andrej Danko s tým, že strana je s Paškovou prácou v EP spokojná.

Bratislava 17. januára (TASR) - Slovenská národná strana (SNS) chce v májových voľbách do Európskeho parlamentu (EP) obhájiť súčasný mandát. Strana má v EP jedného europoslanca Jaroslava Pašku. Dôveru mu dá opäť.

Pre TASR to povedal šéf SNS Andrej Danko s tým, že strana je s Paškovou prácou v EP spokojná. O ďalších možných kandidátoch Danko hovoriť nechce, o eurovoľbách bude hovoriť predsedníctvo 30. januára.

Za europoslanca by mal podľa informácií TASR kandidovať aj prvý podpredseda SNS Rafael Rafaj. Danko ani Rafaj sa k tomu nechcú zatiaľ vyjadrovať. Je to podľa nich predčasné. Rafaj je presvedčený, že SNS by mala byť v EP. "Lebo na rozdiel od iných, dlhodobo háji záujmy Slovenska," povedal pre TASR.

Voľby do EP sa na Slovensku uskutočnia v sobotu 24. mája 2014. Historicky pôjde o tretie eurovoľby na území SR. V posledných, v roku 2009, dosiahla volebná účasť na Slovensku 19,64 percenta, čo bolo najmenej v celej EÚ. Na voľbách sa zúčastnilo 16 politických strán, zvíťazil Smer-SD, ktorý má v EP päť poslancov z celkovo 13 slovenských.

Farby Slovenska v EP obhajuje 13 poslancov - Monika Flašíková Beňová, Monika Smolková, Katarína Neveďalová, Boris Zala a Vladimír Maňka (všetci Smer-SD), Eduard Kukan a Peter Šťastný (obidvaja SDKÚ-DS), Anna Záborská a Miroslav Mikolášik (obaja KDH), Edit Bauer a Alajos Mészáros (obaja SMK), Jaroslav Paška (SNS) a Sergej Kozlík (ĽS-HZDS).