Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

SNS: Hlasujúci v referende ukázali svoju zodpovednosť

Andrej Danko. Foto: FB

"Poďakovať však treba aj tým, ktorí odpovedali "nie“, pretože to je vyjadrenie názoru," povedal šéf SNS Andrej Danko.

Bratislava 8. februára (TASR) - Hlasujúci v referende o ochrane rodiny ukázali podľa národniarov svoju zodpovednosť. "Poďakovať treba tým, ktorí na referendové otázky odpovedali trikrát áno, pretože podporili hodnoty tradičnej rodiny bez toho, aby urážali či znevažovali nejaké skupiny. Poďakovať však treba aj tým, ktorí odpovedali "nie“, pretože to je vyjadrenie názoru a využitie svojho najdemokratickejšieho práva angažovať sa vo veciach verejných v ľudovom hlasovaní," povedal šéf SNS Andrej Danko.

Poukázal na to, že politici a verejní činitelia, ktorí otvorene nabádali na neúčasť a sami sa na hlasovaní nezúčastnili, ukázali nezodpovednosť a dehonestáciu systému demokratických mechanizmov riadiacich krajinu. Spoločnosť tak podľa jeho slov mohla vidieť takmer v priamom prenose lavírovanie a neochotu otvorene vyjadriť názor.

"V každom prípade nás teší, že z viac ako 900.000 zúčastnených voličov približne 90 percent odpovedalo na referendové otázky trikrát áno. Je to dôkaz, že veľkej časti slovenskej spoločnosti nie je ľahostajný osud rodiny a osud detí,"
skonštatoval Danko.

Pre SNS je otázka možnej adopcie deti principiálnou záležitosťou. "Referendum otvorilo tabuizovanú tému, ktorú politici alibisticky a potichu ignorujú, a čo je horšie – nenápadne a cielene sa dostáva do nášho právneho systému. Teší nás, že turbulencie okolo referenda otvorili diskusiu o hodnotových veciach v našej spoločnosti. Tá diskusia je prepotrebná a zostáva len dúfať, že bude pokračovať v odbornom duchu aj po uzatvorení volebných miestností," zhrnul Danko.